Facebook schendt privacy van alle internetters

The Hill  | 21 November 2011 - 11:3021 Nov - 11:30

Amerikaanse Senaat gaat het volgen van het surfgedrag van nietsvermoedende gebruikers onderzoeken.

Facebook telt wereldwijd meer dan 800 miljoen leden. De netwerksite maakt steeds meer gegevens die deze leden publiceren openbaar. Dat zorgt voor fikse discussies op het web en in de reguliere media.

Facebook is daarnaast betrokken bij een andere privacykwestie die iets minder aandacht heeft gekregen. Het bedrijf volgt het internetgebruik van zowel leden als niet-leden via een geavanceerde, doch simpel te installeren tracking technologie. Via een tracking cookie volgt Facebook het surfgedrag van leden drie maanden lang, of ze nu zijn ingelogd of niet. Ook niet-leden die een Facebook-pagina bezoeken, van bijvoorbeeld een vriend of een band, worden online gevolgd.

Omdat Facebook geen toestemming vraagt voor het volgen en opslaan van het surfgedrag wil senator Jay Rockefeller een hoorzitting organiseren in de Amerikaanse Senaat. Rockefeller is voorzitter van de Senaatscommissie voor Commerce, Science and Transportation.

“No company should track customers without their knowledge or consent, especially a company with 800 million users and a trove of unique personal data on its users”, aldus Rockefeller op de site van The Hill, een krant die geheel gewijd is aan de gebeurtenissen op Capitol Hill in Washington D.C.

(Afbeelding van Sean MacEntee)

Plaats een reactie