2012: het jaar tegen de mensenrechten

Al Jazeera English  |  4 January 2012 - 07:30 4 Jan - 07:30

Overheden zullen meer wetten aannemen om vrijheden van burgers beteugelen, voorspelt schrijfster en activiste Naomi Wolf.

Dit jaar zal in het teken staan van maatregelen om de mensenrechten te beperken. In reactie op het demonstratiejaar 2011 zullen overheden demonstrerende en subversieve burgers strenger aanpakken. Dat voorspelt schrijfster en activiste Naomi Wolf op de site van Al Jazeera English.

Volgens Wolf, auteur van het boek Give Me Liberty: A Handbook for American Revolutionaries, zullen veel landen een democratische façade ophouden, maar ondertussen wetten aannemen die de vrijheden van burgers beteugelen en het makkelijker maken om bijvoorbeeld demonstranten gevangen te nemen. In 2011 is er al een begin gemaakt met dergelijke wetgeving.

Wolf heeft het niet alleen over landen zonder democratische traditie zoals Syrië en Egypte, maar ook over bijvoorbeeld Groot-Brittannië. In Londen mag de politie met dodelijke rubber kogels schieten op demonstranten. Als we niet oppassen, waarschuwt Wolf, gaat de wereld steeds meer op China lijken waar alle ruimte is voor het kapitalisme, maar geen ruimte voor andersdenkenden.

(Foto van Oleg Kozlovsky)

Plaats een reactie

The streets of 2012 (Al Jazeera English)