Hongarije is ook onze zaak

Le Monde/Presseurop  |  5 January 2012 - 14:13 5 Jan - 14:13

Eindelijk worden de Hongaren wakker, alsof ze aan een verschrikkelijke nachtmerrie willen ontsnappen.

Europa mag niet onverschillig blijven voor de autoritaire en nationalistische dwaalwegen die de Hongaarse premier Viktor Orbán inslaat. Als gemeenschap van democratische waarden en als economische unie is Europa het aan zichzelf verplicht om druk uit te oefenen op Boedapest om Hongarije op het rechte pad te houden, vindt Le Monde.

Eindelijk worden de Hongaren wakker, alsof ze aan een verschrikkelijke nachtmerrie willen ontsnappen. De aanblik van tienduizenden burgers, die maandag 2 januari in Boedapest de straat opgingen om te protesteren tegen de inwerkingtreding van een grondwet die zij ondemocratisch vinden, vormt een serieuze bedreiging voor de Hongaarse premier Viktor Orbán. Tot die dag was de oppositie er nog nooit in geslaagd zich dusdanig te verenigen dat zij gehoord werd. Dat is nu wel gebeurd.

Een ander opmerkelijk initiatief is dat dertien voormalige Hongaarse dissidenten, van wie sommigen – aan de zijde van Viktor Orbán – voorop liepen in de strijd tegen het communistische regime, een appèl hebben ondertekend, waarin zij benadrukken dat “de Hongaarse samenleving niet alleen het slachtoffer is van de economische crisis, maar ook van haar eigen regering”.

Volgens de schrijver György Konrád, de voormalige anticommunistische dissident László Rajk, oud-burgemeester Gábor Demszky van Boedapest en anderen heeft de huidige regering “de democratische politieke instrumenten uit de handen gegrist van degenen die deze hulpmiddelen zouden kunnen gebruiken om hun problemen op te lossen”. De ondertekenaars hebben een petitie opgesteld, die op 7 januari aan de Europese instellingen zal worden aangeboden.

De EU bevindt zich in een lastig parket als het gaat om dit enfant terrible, dat pas zeven jaar lid is. Zij mag niet onverschillig blijven voor de praktijken van de regering-Orbán, zoals de inbreuk die wordt gemaakt op de pluraliteit van de media en op de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

De EU heeft in 2010 al fel geprotesteerd. En eind december heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, een brief gestuurd aan Viktor Orbán – de tweede in twee weken tijd – om hem te wijzen op de risico’s van zijn beleid. Deze waarschuwing lijkt nauwelijks effect te hebben gehad, net als een brief van Hillary Clinton van gelijke strekking.

Lees het volledige artikel op de site van Presseurop (Nederlandse vertaling) of bij Le Monde.

(Foto van Maurice)

Plaats een reactie