“Jongeren willen niet dat de bijl aan hun wortels wordt gezet”

Gazeta Wyborcza/Presseurop  | 26 January 2012 - 11:1526 Jan - 11:15

In Polen protesteren tienduizenden jongeren tegen het antipiraterijverdrag ACTA. Een interview met de socioloog Piotr Cichocki over de betekenis van internet voor Poolse jongeren in dagblad Gazeta Wyborcza.

Grzegorz Szymanik (journalist van Gazeta Wyborcza): Wat betekent internet voor jonge mensen?

Piotr Cichocki (socioloog): ik heb ooit onderzoek gedaan naar het webportaal van de Grono-gemeenschap [een Pools sociaal netwerk dat lijkt op Facebook, red.] om te zien hoe de gebruikers daar een virtuele identiteit creëerden door het aanmaken van een profiel. Velen van hen introduceerden zichzelf door middel van links. In plaats van over zichzelf te schrijven, zetten ze citaten uit boeken en songs in hun profiel. Of ze plaatsten links naar filmpjes op You Tube of naar mp3-files. Hun identiteit bleek samengesteld uit verschillende onderdelen die via internet werden verzameld.

Wat betekent dit? Dat online informatie vormgeeft aan de identiteit van internetgebruikers. Het levert hiervoor als het ware de bouwstenen. En jonge mensen delen nu eenmaal wat ze ontdekken. Als je hen belet dat te doen, zou dat vergelijkbaar zijn met het beknotten van hun identiteit. Ze demonstreren omdat ze bang zijn dat het ACTA-verdrag hun bestaande keuzes en de vrije expressie van hun identiteit als piraterij gaat bestempelen. Ze zijn echt als de dood dat iemand beslag wil leggen op een deel van hun identiteit.

Daarom gaan ze allemaal de straat op, ongeacht hun politieke voorkeur: Jonge mensen die voor van alles in zijn, zowel Antifa [een antifascistische beweging, red.] als ultrarechts. Internet is voor hen een omgeving waarin zij functioneren, waar ze informatie vergaren over dingen die hen interesseren en waar ze zichzelf op politiek vlak vormen. Zij willen niets liever dan dat internet blijft zoals het is.

Maar hoe zit het dan met het copyright?

Deze jonge mensen beschouwen de dingen die ze op internet doen niet als diefstal. Als iets op internet staat, gebruik je het. Je kunt dit zien in termen als een overtreding van de wet.

Dat is maar goed ook. Het is immers diefstal.

Het is diefstal, maar je kunt niet dezelfde termen hanteren voor informatie of cultuur als voor fysiek bezit.

Het lijkt wel alsof het een nieuwe uitvinding is, zoals de verkoop en uitwisseling van cultuur tegenwoordig wordt ervaren. Henry Jenkins omschreef het fenomeen aan de hand van het voorbeeld van de cultuur in de Verenigde Staten. Hij meldde dat cultuur in de 19e eeuw van niemand was. Dorpen wisselden onderling liederen uit en voor volksliederen werd materiaal uit literaire teksten hergebruikt.

Pas met de opkomst van de culturele sector deden ook de professionalisering en het voorbehoud op inhoud hun intrede. Zangers werden vocalisten doordat ze hun liederen zowel op radio en televisie als via platen ten gehore brachten.

Lees het volledige interview uit Gazeta Wyborcza op de site van Presseurop.

(Foto van Jacek Smolak)

Plaats een reactie