Werkloze Europeaan wacht koude douche in Noorwegen

El País/Presseurop  | 16 February 2012 - 13:0416 Feb - 13:04

Honderden werkloze Spanjaarden vertrekken naar het geïdealiseerde Noorwegen met de illusie daar een baan te vinden. Slechts een enkeling heeft geluk.

De meesten zitten nog altijd zonder werk, hebben het koud en zijn wanhopig. Een nieuw hoofdstuk in de diepe crisis waarin Spanje verkeert.

“Ik kreeg al een tijd geen hulp meer. Mijn ouders, die op leeftijd zijn, hebben maandenlang mijn hypotheek van 540 euro betaald. Niets lukte en de verwachtingen waren heel slecht. Op een dag was ik in een café waar op de achtergrond de televisie aanstond. Ze lieten Spanjaarden zien van overal ter wereld. Er kwam een man in beeld die in het noorden van Noorwegen woonde en vertelde dat hij 4000 euro verdiende. Die vent leek dik tevreden. Dus ik zei bij mezelf: Paco, daar moet je heen.”

De 44-jarige Francisco Zamora uit Alcantarilla (Murcia) is een rustig iemand. Zijn dikke sjaal heeft hij drie keer om zijn hals gewonden om zich te beschermen tegen de bijtende kou. Hij is gediplomeerd electricien, heeft in de bouw en de industrie gewerkt en verdiende 3000 euro per maand. Sinds drie jaar is dat echter voorbij.

Honderden Spanjaarden die al maanden zonder werk zaten, zijn net als hij de Spaanse crisis ontvlucht en naar een van de rijkere landen in de wereld getrokken; een andere keus was er niet. Eenmaal daar bleef er van de mythe echter weinig over. Voor wie ongeschoold is of geen talen spreekt blijven de deuren gesloten. De overheid wil niets van hen weten. Sommigen hebben al hun spaargeld moeten aanspreken en leven in armoede, zonder zelfs maar een dak boven hun hoofd.

Lees het volledige artikel uit El País op de site van Presseurop.

(Werk aan het spoor in Bergen, Noorwegen. Foto van Arne Halvorsen)

Plaats een reactie