Bankiers: de veroorzakers van de crisis profiteren van de crisis

The London Review of Books  | 17 February 2012 - 10:1817 Feb - 10:18

Achtergrondartikel over de bankencrisis met oplossingen van een deugdzame bankier.

Over bankiers wordt veel geschreven, van bankiers horen we weinig (behalve anoniem op het uitstekende weblog van Joris Luyendijk op de site van The Guardian).

Andrew Haldane van de Bank of England doorbreekt het stilzwijgen van de bankiers in een artikel in The London Review of Books. Hij begint met een vergelijking tussen de inkomens van bankiers en die van gewone mensen. De CEO’s van Amerikaanse banken verdienden in 2007, net voor de crisis dus, gemiddeld 26 miljoen dollar per jaar. Dat is 500 keer zoveel als de gemiddelde Amerikaan. In Groot-Brittannië verdienden bankdirecteuren 230 keer zoveel als de gemiddelde Brit.

Haldane, werkzaam als directeur Financial Stability bij de Bank of England, schetst de evolutie van het bankieren van het zorgvuldig beheer van andersmans geld tot het nemen van zulke grote risico’s dat hele economieën in elkaar storten. Hij stelt ook de vraag wie er heeft geprofiteerd van de kredietcrisis. Dat dat wederom bankiers zijn, is niet zo verbazingwekkend als het lijkt na het lezen van Haldanes artikel. Om dit in de toekomst te voorkomen draagt Haldane enkele oplossingen aan. Meer zeggenschap van burgers en organisaties over wat banken doen en mogen kan een volgende crisis voorkomen.

(Bank of England. Foto van James Stringer)

Plaats een reactie

The Doom Loop (The London Review of Books)

Why We Still Need the World Bank (Foreign Affairs)

The banking blog – Joris Luyendijk (The Guardian)