Mensen kunnen niet eten van biobrandstof

La Repubblica/Presseurop  | 17 March 2012 - 06:4917 Mar - 06:49

Om te voldoen aan de normen voor de ontwikkeling van biobrandstof vechten Europese landen om miljoenen hectaren grond in Afrika voor het verbouwen van de daarvoor benodigde gewassen. Ten koste van de teelt van voedingsgewassen, zeggen de ngo’s.

Stelt u zich een oppervlakte voor zo groot als Zwitserland – 4 miljoen hectare – met de aanplant van gewassen om auto’s en elektrische centrales van brandstof te voorzien. Zo groot is het gebied dat Westerse landen in Afrika exploiteren voor de productie van biobrandstof. De Engelsen lopen met een recordoppervlakte van 1,6 miljoen hectare bouwland voorop, gevolgd door Italianen, Duitsers, Fransen en Amerikanen.

Allemaal hebben ze gegokt op de voorspellingen die het Amsterdamse Copernicus Instituut deed in 2004: als er een markt ontstaat voor bio-energie, dan zal het continent met de grootste oppervlakte aan betaalbare landbouwgrond hiervan de grootste producent ter wereld worden. Afrika bezit 807 miljoen hectare onontgonnen land, vijftien keer meer dan de komende twintig jaar nodig is om in de behoefte aan biobrandstof te voorzien.

De vraag naar biobrandstof is vooral op gang gebracht door de Europese regelgeving. Sinds 2011 moeten benzinestations in de lidstaten van de EU het percentage brandstoffen met een laag CO2-gehalte geleidelijk opvoeren: bio-ethanol in plaats van benzine en biodiesel in plaats van dieselolie. In 2020 moet tien procent van alle brandstof uit biobrandstof bestaan.

Volgens de nieuwe normen moet niet alleen de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen maar ook de afhankelijkheid van aardolie, door die te vervangen door brandstof die wordt gewonnen uit plantaardig materiaal. Europa beschikt echter over onvoldoende bouwland om genoeg biobrandstof te produceren.

Lees het volledige artikel uit La Repubblica in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier over voedsel voor de wereld.

Dossier: Voedsel voor de wereld
Het kan wel: voldoende, gezond voedsel voor iedereen. Zelfs als de wereldbevolking blijft groeien. Maar zonder grootschalige genetische manipulatie en een veel harder beleid tegen voedselspeculatie komt Moeder Aarde met lege handen te staan.

Bevolkingsexplosie
Minder kinderen in Ghana maar ze blijven allemaal in leven en ze moeten allemaal eten.

Hongerlijders moeten concurreren met bacteriën
Onverkoopbare groente stelt de supermarkt voor een keuze: weggeven aan de armen of voeren aan de micro-organismes die er energie uit leveren.

(Rijstvelden in Zimbabwe. Foto van Global Crop Diversity Trust)

Plaats een reactie

Mensen kunnen niet eten van biobrandstof (La Repubblica/Presseurop)