Dure Amerikaanse wetgeving bevrijd

Boing Boing  | 22 March 2012 - 13:5722 Mar - 13:57

Weblogger Carl Malamud van Boing Boing kan een schadeclaim van 273 miljoen dollar verwachten als hij wettelijke veiligheidsvoorschriften publiceert.

Een groot deel van de Amerikaanse wetgeving is niet openbaar en gratis toegankelijk. De zogeheten veiligheidsvoorschriften, waar bijvoorbeeld bouwbedrijven en fabrikanten zich aan moeten houden, zijn auteursrechtelijk beschermd en kosten tientallen dollars per wet. Het gaat bijvoorbeeld om de eisen waaraan fietshelmen of gehoorapparaten moeten voldoen. Deze standaarden staan niet in de wet, maar ze horen wel bij de wet.

Carl Malamud van technologieweblog Boing Boing kreeg dozen vol wettelijke veiligheidsvoorschriften en is van plan ze openbaar te maken. Dat kan hem rechtszaken en schadeclaims opleveren van de organisaties die de veiligheidsvoorschriften opstellen. Malamud heeft uitgerekend dat hij maximaal 273 miljoen aan schadevergoedingen kan verwachten.

Toch wil hij de voorschriften publiceren. Er is al jurisprudentie uit 2002 waaruit blijkt dat alle aspecten van de wet openbaar en vrij van auteursrecht moeten zijn. Als Malamud een eventuele rechtszaak wint, is hij erin geslaagd om alle Amerikaanse wetgeving te bevrijden.

(Foto van Cory Doctorow)

Plaats een reactie