De camera van Mohamed Merah

L'Hebdo  |  3 April 2012 - 06:30 3 Apr - 06:30

De moordenaar van Toulouse filmde zijn daden met een GoPro Hero-camera.

Mohamed Merah heeft gefilmd hoe hij drie leerlingen en een leraar van een joodse school in Toulouse heeft vermoord. Ook de moorden op drie Franse soldaten legde hij was. Merah deed dat met een GoPro Hero, een zogeheten sports action camera die klein, licht, stootvast en waterdicht is.

De camera wordt gebruikt door de makers van het autoprogramma Top Gear en vele andere zelfbenoemde actiehelden die bijvoorbeeld gevaarlijke snowboardafdalingen of duizelingwekkende skateboardtrucs filmen en op YouTube zetten. Ook Merah had zijn opnamen willen (laten) uitzenden.

Wat hebben Merah en de andere gebruikers van de GoPro Hero met elkaar gemeen, vraagt het Zwitserse weekblad L’Hebdo zich af. De Noorse massamoordenaar Anders Breivik schreef in zijn manifest dat een kleine camera tot de standaarduitrusting van een “wreker” behoort. Breiviks camera is nooit gevonden.

Is het opnemen van je eigen massamoorden een uiting van narcisme? Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken wel. Socioloog Olivier Voirol van de universiteit van Lausanne zegt dat het begrip narcisme niet meer in deze tijd pas. Iedereen zoekt bevestiging van anderen op het web en krijgt die ook.

Voirol denkt dat Merah verblind was door religieus fanatisme en alle middelen gebruikte die tot zijn beschikking stonden, ook een camera die kan bijdragen aan verdere propaganda voor de zaak waarin hij gelooft.

(Foto van Zanthia)

Plaats een reactie