Grensposten Schengen nog in vervallen staat

Trud/Presseurop  | 10 April 2012 - 16:3910 Apr - 16:39

De Europese Commissie heeft de toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone uitgesteld omdat het land te weinig vooruitgang heeft geboekt op het gebied van de bestrijding van de corruptie en de georganiseerde criminaliteit. Maar zelfs aan de technische vereisten is nog verre van voldaan.

“We zijn nog maar een heel klein stapje verwijderd van Schengen”. Dat zei minister-president Bojko Borisov een jaar geleden nog over de Bulgaarse toetreding tot de ruimte voor het vrije verkeer van personen. Hij schoot uit zijn slof toen een Oostenrijkse journalist hem vroeg of Bulgarije er nu wel echt helemaal klaar voor is, aangezien het land als het meeste corrupte en door criminaliteit ondermijnde land van de hele Europese Unie wordt beschouwd. “Onze grens wordt beter bewaakt dan die van vele andere landen van de Europese Unie”, was zijn weerwoord. Hij lichtte toe dat er nog maar een paar “puntjes op de i gezet moesten worden” voordat alle voorwaarden vervuld zouden zijn, zoals “een overheidsgebouw dat nog een likje verf moest krijgen”.

Dit laatste was een verwijzing naar het opvangcentrum voor illegalen aan de Turkse grens. Inmiddels staat dat centrum weer strak in de verf en is het operationeel, maar het besluit voor toetreding van Bulgarije tot de Schengenruimte is wederom op de lange baan geschoven. Deze keer tot september. In de tussentijd heeft Bulgarije volgens iedereen, de Europese Commissie inbegrepen, voldaan aan de ‘technische’ voorwaarden voor toetreding. Dat wil zeggen dat het beschikt over de passende informatie-, computer- en bewakingssystemen, dat de leidinggevenden van de grenspolitie trainingen hebben gekregen, enzovoort. Dus in feite alle zaken die onder de hoede van het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen.

Defecte waterleidingen zijn schering en inslag

Toch is de klus verre van geklaard, met name voor wat betreft het andere aspect van de toetreding, namelijk de infrastructuur en de renovatie van de grensposten. Op dat gebied zijn de werkzaamheden nog maar net aangevangen, zoals uit het onderzoek van Trud bleek.

Lees het volledige artikel uit Trud in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.
(Foto van UNHCR Central Europe)

Plaats een reactie