Polen wil barak uit Auschwitz terug

Der Spiegel  | 11 April 2012 - 14:2111 Apr - 14:21

Einde van bruikleencontracten voor originele voorwerpen uit vernietingskampen zorgt voor conflict tussen Amerikaans Holocaust Museum en de Poolse eigenaren.

Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum in Washington D.C. heeft een originele barak uit Auschwitz in bruikleen van de Poolse overheid. Ook veel andere voorwerpen, waaronder kleding, koffers en boeken van slachtoffers van de Holocaust, zijn in bruikleen gegeven aan het Amerikaanse museum. Nu de bruikleencontracten aflopen, willen de Poolse eigenaren, waaronder het Museum Auschwitz-Birkenau, de barak en andere voorwerpen uit het vernietingskamp terug.

De barak vormt het hart van de permanente tentoonstelling in het museum, dat sinds de opening in 1993 meer dan 33 miljoen bezoekers heeft getrokken. Ook de andere originele voorwerpen spelen een belangrijke rol in het museum. Het museum vreest de Holocaust minder goed aanschouwbaar te kunnen maken als de originele voorwerpen weg zijn.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen, Wladyslaw Bartoszewsk, zelf een overlevende van Auschwitz is duidelijk: In de museumbranche is het gebruikelijk om objecten terug te geven als daarover afspraken bestaan. Bovendien stond de barak in Auschwitz en niet in de Verenigde Staten toen de Holocaust plaatsvond.

(Foto van Holocaust Memorial Museum)

Plaats een reactie