Olympische outfits worden in sweatshops gemaakt

The Independent  | 16 April 2012 - 06:2616 Apr - 06:26

Indonesische vrouwen worden uitgebuit bij de productie van sportkleding van Adidas voor Britse sporters die is ontworpen door Stella McCartney.

De kleding van de Britse Olympische sporters en vrijwilligers (van Adidas en ontworpen door Stella McCartney) wordt in sweatshops in Indonesië gemaakt. Dat heeft het Britse dagblad The Independent onthuld. De kleding wordt gemaakt door jonge werknemers die 65 uur per week moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden en tegen een loon dat te laag is om van te leven. Vier leveranciers van Adidas betalen zelfs minder dan het minimumloon.

De slechte arbeidsomstandigheden van de werknemers in Indonesië zijn in strijd met de richtlijnen van het Ethical Trading Initiative (ETI) die zijn ondertekend door het organiserende Olympisch Comité (LOCOG). De Olympische Spelen in Londen hebben de naam ethisch en duurzaam te zijn. Volgens The Independent zijn dat loze claims.

Adidas, de officiële partner van London 2012 en van het Britse team, hoopt volgens The Independent 100 miljoen pond te verdienen aan de Olympische Spelen door de verkoop van sportkleding, -schoenen en merchandising.

Meer kritiek
Er is ook kritiek op andere sponsors van de Olympische Spelen. Britse artsen vragen zich af waarom een frisdrankmerk (Coca Cola) en een fastfoodketen (McDonald’s) de spelen sponsoren.

De artsen, die campagne voeren tegen overgewicht, vinden dat er een verkeerd signaal uitgaat van de associatie van sport (gezond leven) met frisdrank en fastfood (ongezond leven). Bijna een kwart van de volwassen Britten leidt aan obesitas. Voorspeld wordt dat in 2020 bijna de helft van de Britse kinderen te zwaar zal zijn.

(Foto: De olympische outfits van Adidas/Stella McCartney)

Plaats een reactie