Geen pensioen voor joodse arbeiders nazi getto's

Spiegel English  | 10 May 2012 - 13:0710 May - 13:07

Joden die in de getto’s hebben gewerkt, krijgen geen pensioen van de Duitse overheid als ze zichzelf dwangarbeider noemen.

Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de getto’s hebben gewerkt, hebben formeel recht op een pensioen van de Duitse overheid. In totaal waren er 400 door de nazi’s opgerichte getto’s in onder meer Nederland en Polen.

In de praktijk worden de meeste aanvragen (90 procent) afgewezen. Zowel het ministerie van Financiën als de Duitse rechtbanken hebben aangedrongen op het afwijzen van pensioenaanvragen op zeer formele gronden, schrijft Spiegel English.

Dwangarbeid
Volgens de wet Gesetz zur Zahlbarmachung von Renten aus Beschäftigungen in einem Ghetto (ZRBG) hebben alleen getto-arbeiders die “vrijwillig” in een getto hebben gewerkt en een vorm van salaris kregen recht op pensioen. Veel getto-werkers hebben eerder verklaard dat ze als dwangarbeiders tewerk gesteld waren om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Wie in het verleden heeft verklaard dwangarbeider geweest te zijn, kan nu geen aanspraak maken op een pensioen volgens het Gesetz zur Zahlbarmachung von Renten aus Beschäftigungen in einem Ghetto.

Een ruimere interpretatie van de pensioenwet zou de Duitse overheid veel geld kosten, schrijft Spiegel English. Als 90 procent van de aanvragen toegewezen zouden worden, zou dat Duitsland 2,5 miljard euro aan achterstallige betalingen kosten en jaarlijks 270 miljoen euro aan pensioenuitkeringen.

Binnenkort dient een zaak van een getto-arbeider bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste rechtbank in Duitsland.

(Joodse arbeiders die post censureren in het Warschauer Ghetto. Foto van het Bundesarchiv)

Plaats een reactie