Big brother voor de natuur

Courrier International/The Ecologist  | 28 May 2012 - 09:4028 May - 09:40

Camera’s en gps bewaken het regenwoud om illegale houtkap tegen te gaan.

In de regenwouden van Kameroen wordt de toestand van de natuur in de gaten gehouden via camera’s en gps. Het beschermde bos wordt digitaal in kaart gebracht en gecontroleerd om te kunnen bewijzen dat er illegale kap plaats vindt. Bonafide houtbedrijven maken gebruik van barcodes en RFID-labels om aan te tonen dat zij niet bijdragen aan ontbossing.

Camera’s, gps en andere high tech-instrumenten worden steeds vaker ingezet om de natuur te beschermen. Maakt dat onze relatie tot de natuur afstandelijker, vraagt The Ecologist zich af.

Project Noah
Dat hoeft niet. Project Noah roept iedereen op om te helpen om de natuur in kaart te brengen via de mobiele telefoon. Met een app voor de iPhone of Android-telefoons kunnen deelnemers foto’s maken van de natuur in hun omgeving en die delen via het web. De foto’s worden automatisch voorzien van coördinaten die aangeven waar het beeld is genomen.

Natuurliefhebbers kunnen via Project Noah ook wetenschappers helpen. Zo zijn biologen en landbouwdeskundigen op zoek naar foto’s van onder meer fruitsoorten in India, wilde planten in Augsburg, het ecosysteem van Manhatten. De bijdrage van betrokken amateurs zijn waardevol omdat zij met z’n allen veel meer kunnen fotograferen dan een paar onderzoekers.

Project Noah:

(Stropers in Kameroen. Foto van CIFOR)

Plaats een reactie