Zoek mee naar de drones

Foreign Policy  |  2 June 2012 - 10:55 2 Jun - 10:55

De kill list van Barack Obama en het speuren naar drones. Obama bepaalt persoonlijk wie door een drone gedood zal worden. Een onderzoeker wil weten waar die drones zich bevinden.

President Obama bepaalt zelf wie wordt gedood door drones. Dat heeft de New York Times onthuld. Drones zijn kleine onbemande vliegtuigen die geschikt zijn om mensen te doden en voor spionagedoeleinden kunnen worden ingezet.

Toekomst
Volgens Obama zijn ze de militaire toekomst omdat ze precies zijn en de aanwezigheid van soldaten minder noodzakelijk maken. De inzet van drones zorgt ervoor dat er minder man-tot-man-gevechten plaatsvinden. Dat spaart mensenlevens. Tenminste aan de Amerikaanse kant, want drones doden heel veel mensen in landen als Pakistan, Somalië en Jemen.

Kill list
De doden worden officieel als terroristen of terreurverdachten gezien, maar deskundigen betwijfelen of dat altijd klopt. Er vallen ook veel burgerslachtoffers, onder wie ook kinderen. The New York Times onthulde afgelopen week dat Obama een persoonlijke kill list heeft. De president, ooit een linksige hoogleraar rechten die tegen de oorlog in Irak en martelingen in Guantánamo Bay was, wijst persoonlijk aan wie door een drone gedood mag worden. Eigenlijk zet Obama in stilte het oorlogsbeleid van zijn voorganger Bush voort, is de conclusie van het Amerikaanse dagblad. De krant heeft met tientallen (voormalige) medewerkers van het Witte Huis gesproken die het drone- en kill-beleid van Obama afkeuren.

Zoeken
Micah Zenko, werkzaam voor de denktank Foreign Relations en specialist op het gebied van onbemande gevechtsvliegtuigen, is op zoek naar Obama’s drones. Hij is een fervent tegenstander van Obama’s droneaanvallen. Volgens Zenko zijn ze in veel gevallen niet gerechtvaardigd en vergroten ze de sympathie van de inwoners van Yemen, Pakistan en Afghanistan voor Al Qaida.

In het blad Foreign Policy vertelt Zenko, die onderzoek doet naar het voorkomen van conflicten, waar de Amerikaanse bases van waaruit drones worden gelanceerd zich bevinden. Ze liggen onder andere in Qatar, Ethiopië en de Seychellen. Zijn streven is om alle dronesbases wereldwijd in kaart te brengen. Daarbij kan hij ook hulp van internetters gebruiken die via Google Maps en Google Earth dronesvliegvelden kunnen aanwijzen.

Hatemail
Op Twitter zegt Zenko dat hij nog nooit zoveel hatemail heeft gekregen als na de publicatie van zijn artikel over drones in Foreign Policy.


Lees ook:
Drones leren mensentaal (360)

Francis Fukuyama maakt zijn eigen drone (360)

(Foto van Wikimedia Commons)

Plaats een reactie