Ultrarunning is niet absurd

Slate  |  5 June 2012 - 12:08 5 Jun - 12:08

Mensen kunnen harder lopen dan paarden en langer dan husky’s. Maar waarom zou je dat je lichaam aandoen?

De enige sport die niet absurd is, is langeafstandslopen. Dat beweert David Stipp in Slate. En met lange afstanden bedoelt Stipp ook echt lange afstanden. Pas vanaf de marathonafstand 42,195 kilometer begint het interessant te worden. Op de lange afstand is de mens namelijk in staat om dieren te verslaan, een belangrijk criterium voor de zinvolheid van sport volgens Stipp.

Zowel qua snelheid als qua afstand is de mens in staat om bijvoorbeeld paarden, honden en luipaarden te verslaan. De bekende Man vs. Horse marathon die jaarlijks in Wales wordt gehouden, bewijst dat menselijke hardlopers paarden kunnen verslaan. De eerste kilometers gaan de paarden veel sneller dan de mensen, maar mensen houden het hardlopen veel langer vol.

Husky’s
Getrainde ultralopers kunnen ook 100 kilometer op een dag hardlopen. De meeste dieren zijn daartoe niet in staat. Husky’s, de sledehonden uit Alaska, kunnen dat wel, maar die kunnen weer niet tegen de warmte. Dus uiteindelijk wint de mens altijd, aldus Stipp. Dat vermogen tot duurlopen zit volgens wetenschappers in onze genen. De mens is geboren om te rennen. Zonder dat renvermogen zouden onze voorouders nooit overleefd hebben en zouden wij nu niet bestaan.

Belasting
Stipp gaat niet in op de vraag of ultrarunning goed voor je is. Uit recent Deens onderzoek blijkt dat 3 keer per week 5 of 8 kilometer hardlopen levensverlengend werkt. Regelmatig deelnemen aan een marathon of een ultraloop zou je leven wel eens fiks kunnen verkorten. Extreme duursporten belasten hart en bloedvaten namelijk zwaar, zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in de Mayo Clinic Proceedings. Deelnemen aan extreme sporten kan leiden tot blijvende schade aan het lichaam en leidt soms acuut tot de dood.

(Foto van Dave Milsom)

Plaats een reactie