Een linkse homo bestrijdt de corruptie op Sicilië

The New York Times  | 28 september 2013 - 08:4028 sep - 08:40

Rosario Crocetta neemt het op tegen de georganiseerde misdaad.

Sicilië is een zeer traditionele gemeenschap met tribale en feodale trekken. De maffia en de rooms-katholieke kerk maken er de dienst uit. Heeft een linkse, homoseksuele politicus die van poëzie houdt kans van slagen als corruptiebestrijder op het Italiaanse eiland?

Rosario Crocetta (62) is sinds eind december de president van Sicilië. Hij was de eerste openlijk homoseksuele burgemeester van Italië. Crocetta, die tientallen jaren lid was van de communistische partij, is een fervent bestrijder van de maffia. Er zijn al verschillende aanslagen op hem gepleegd.

In 2012 werd Crocetta, die niet de deur uit kan zonder zes forse lijfwachten aan zijn zijde, gekozen tot president van Sicilië. Hij kreeg 30,5 procent van de stemmen en versloeg Sebastiano Musumeci, een kandidaat die lid is van Berlusconi’s ultrarechtse partij Volk van de Vrijheid, en acht andere kandidaten. Crocetta is de eerste linkse president van Sicilië sinds 1947. Zijn voorganger staat momenteel terecht vanwege banden met de maffia.

Correspondent Marco De Martino volgde Crocetta acht dagen lang voor The New York Times . In zijn reportage komt Crocetta als een daadkrachtige bestuurder die zowel geliefd als gehaat wordt. Veel Sicilianen hebben hun hoop op de nieuwe president gevestigd. Ze willen werk en zekerheid. Anderen haten hem en bedreigen hem met de dood.

Duidelijk wordt dat Crocetta ontzettend veel werk te verzetten heeft, wil hij Sicilië bevrijden van de maffia, de corruptie en het geweld die het eiland al sinds mensenheugenis beheersen. Crocetta is gematigd optimistisch. Sicilië is volgens hem geen uitzondering. Ook elders in Italië heeft de maffia het bedrijfsleven, de ambtenarij en de politiek in zijn greep.

(Bejaarde mannen op Sicilië. Foto van Depinniped)

Plaats een reactie