Als je vlees eet, welke keuzes maak je dan?

Rolling Stone  | 24 December 2013 - 08:2524 Dec - 08:25

Biefstuk van een biologische koe die een fijn leven heeft gehad of van een koe uit een megastal? Of kip omdat kippen een kleinere bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde?

Een biefstuk van een biologisch gehouden koe van een boer in de buurt is niet per se beter voor het milieu dan vlees van koeien uit megastallen. Uit onderzoek van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), de NWO van Australië, blijkt dat de veeteelt zeer vervuilend is en een belangrijke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. De industriële productie van vlees kan duurzamer worden als er meer gekeken wordt naar het voedsel van koeien, kippen en varkens. Sommige dieren, zoals kippen, leveren minder milieuvervuiling op per eenheid eiwit voor menselijke consumptie. Vee dat buiten graast, kan overbegrazing veroorzaken met als gevolg dat een boer enkele jaren geen vee meer kan houden.

Wat betreft dierenwelzijn, zijn koeien, varkens en kippen op veel Amerikaanse megaboerderijen en in slachterijen zeer slecht af. Dat blijkt uit een bijzonder staaltje onderzoeksjournalistiek van het tijdschrift Rolling Stone. Undercoverdierenactivisten en -reporters werkten in megastallen en vleesverwerkingsfabrieken en doen in de webreportage In the Belly of the Beast verslag van de vele wreedheden jegens dieren waarvan ze getuige waren.

(Foto van Jorge Elías)

Plaats een reactie