In Fukushima worden daklozen geworven om de kerncentrale schoon te maken

Forbes  |  7 January 2014 - 07:30 7 Jan - 07:30

Japanse maffia yakuza wil deel van de 35 miljard dollar verdienen die de overheid besteedt aan het schoonmaken van de kerncentrale. Daklozen knappen het vuile werk op.

De yakuza, de Japanse maffia, recruteert Japanse daklozen om de kerncentrale Fukushima Dai-ichi schoon te maken. In maart 2011 ontstond een nucleaire ramp ten gevolge van een aardbeving en de daaropvolgende tsunami. De kerncentrale is nog steeds ernstig radioactief vervuild en werken in Fukushima betekent een groot gezondheidsrisico.

De Japanse overheid heeft TEPCO (Tokyo Electric Power Company), de eigenaar van de kerncentrale, de opdracht te geven de centrale en het omliggende terrein schoon te maken. Het is vrijwel onmogelijk om arbeidskrachten voor het werk te vinden vanwege de risico’s. de strenge Japanse arbowetgeving en de vergrijsde bevolking. Een serie kleine bedrijfjes die in handen zijn van yakuza-leden heeft een deel van de schoonmaakwerkzaamheden overgenomen. Voor de yakuza gaat het om een lucratieve klus. De overheid heeft 35 miljard dollar uitgetrokken voor het schoonmaken van Fukushima.

De daklozen die geworven worden voor het vieze en gevaarlijke werk krijgen het minimumloon. Daarmee voldoen de bedrijven officieel aan de wet, maar het salaris staat in geen verhouding tot de risico’s die het werk met zich meebrengt. Bovendien krijgen de daklozen in de praktijk vaak veel minder of helemaal niet uitbetaald. Reuters schrijft dat de maffiabedrijven fictieve kosten voor voedsel en huisvesting in rekening brengen. Een geïnterviewde dakloze zegt dat hij maar 10 dollar kreeg uitbetaald voor een maand werken na aftrek van de fictieve kosten. Anderen zeggen al maanden op hun salaris te wachten.

Plaats een reactie