Oorlog in Syrië leidt tot behoefte om zadenbank op Spitsbergen te openen

The Washington Post  | 24 september 2015 - 09:2024 sep - 09:20

In Svalbard op Spitsbergen worden in de Wereldzadenbank de zaden van bijna alle gewassen bewaard. Syrische wetenschappers willen toegang tot de zadenbank, die bedoeld is voor absolute noodgevallen.

Wetenschappers uit het Midden-Oosten hebben bij de Wereldzaadbank in Spitsbergen om zaad gevraagd voor onder meer tarwerassen die het goed doen in een droog klimaat. De genendatabank voor de landbouw in Aleppo is beschadigd door de burgeroorlog in Syrië.

De Svalbard Global Seed Vault is in 2008 geopend. Het depot bevat 860.000 verschillende soorten zaden van onder meer groenten, fruit en bomen. Het International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA), dat eerst in Aleppo gevestigd was en nu vanuit Beiroet opereert, wil nu 130 dozen met zaad terug. Bij de oprichting van de Wereldzadenbank heeft ICARDA 325 dozen ingeleverd. Dit is het eerste verzoek om de zadenbank te openen. Als alle papieren correct zijn ingevuld zal de Global Seed Vault voldoen aan het verzoek van ICARDA.

De burgeroorlog in Syrië, die in maart 2011 is begonnen, heeft aan 250.000 mensen het leven gekost. 11 miljoen Syriërs zijn ontheemd geraakt.

Lees ook:
Waarom de VN Syrië niet kan redden (360 Magazine)

(De Wereldzadenbank op Spitsbergen. Foto van Mari Tefre)

Plaats een reactie