Interview met de enige getuige van de moordaanslag op Berta Cáceres

The Intercept  | 19 April 2016 - 10:3019 Apr - 10:30

De afgelopen tien jaar zijn er 100 milieuactivisten vermoord in Honduras. De Mexicaanse strijder voor het milieu Gustavo Castro vertelt over de moord op Berta Cáceres.

Begin maart werd de mensenrechten- en milieuactiviste Berta Cáceres uit Honduras vermoord. De enige getuige van de aanslag op Cáceres, die vorig jaar de prestigieuze Goldman Environmental Prize kreeg voor haar inzet voor het milieu in Honduras, was Gustavo Castro. Cáceres stierf in Castro’s armen. Castro raakte zelf ook gewond bij de aanslag. Hij werd in zijn nek geschoten.

Castro is de directeur van de Mexicaanse milieuorganisatie Other Worlds. Nadat hij op 30 maart uit het ziekenhuis werd ontslagen, is hij ondergedoken. Hij heeft namelijk één van de daders gezien en wordt nu beschermd. The Intercept hield een telefonisch interview met hem vanaf zijn schuilplaats. Castro vertelt over de dreigingen die Berta Cáceres ontving van het energiebedrijf Desarrollos Energéticos, SA (DESA). Cáceres protesteerde tegen de Agua Zarca dam van DESA.

Na de moord op Cáceres werd Castro geïntimideerd door de Hondurese politie en justitie. Hij vertelt hoe gevaarlijk het is voor milieuactivisten om zich te verzetten tegen de bouw van dammen door multinationale energiebedrijven, die miljarden dollars winst maken in onder meer in Honduras, Chili en Mexico. De dammen zijn slecht voor het milieu en de gebieden van de oorspronkelijke bevolking. Alleen in Honduras zijn de afgelopen tien jaar al 100 milieuactivisten vermoord. Castro zegt dat hij nu van dag tot dag leeft, maar de strijd voor het milieu niet wil opgeven.

Lees meer:
An Interview With Gustavo Castro, Sole Witness to Assassination of Berta Cáceres (The Intercept)

(Gustavo Castro tijdens een conferentie.)

Plaats een reactie