Als Neil Armstrong en Buzz Aldrin niet waren teruggekeerd van de maan

Newsweek  | 27 July 2017 - 07:0027 Jul - 07:00

Maandag 24 juli was het 48 jaar geleden dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11 terugkeerden van de eerste bemande missie naar de maan. Maar wat was er gebeurd als er iets was misgegaan?

Het was een historisch moment, getekend door de Koude Oorlog: de Amerikanen hadden de Russen verslagen in de ruimterace door twee mannen op de maan te zetten. ‘Een kleine stap voor een man, een enorme sprong voor de mensheid,’ aldus Neil Armstrong.

De missie vond slechts acht jaar plaats nadat de Amerikanen voor het eerst een mens in de ruimte hadden gelanceerd en was dan ook uiterst risicovol. De Amerikaanse regering van Richard Nixon hield rekening met een mislukking.

Konden de astronauten niet van de maan vertrekken, dan luidde het protocol dat Mission Control het contact zou verbreken en de mannen de keuze hadden zelfmoord te plegen of ‘gewoon’ te sterven.

William Safire, de vaste schrijver van Nixons speeches, schreef een alternatieve toespraak voor de president in het geval van een mislukte missie. De speech is te vinden in de National Archives, met als titel ‘In Event of Moon Disaster’.

‘Het noodlot heeft bepaald dat de mannen die in vrede naar de maan gingen, op de maan zullen blijven om daar in vrede te sterven.’ Zo begint de speech die Nixon nooit heeft hoeven uitspreken. ‘Ze gaven hun leven voor het meest nobele doel van de mensheid: de zoektocht naar waarheid en begrip.’

De toespraak benadrukt verder dat de mislukking niet betekende dat bemande vluchten naar de maan gestopt zouden worden, maar wel dat deze astronauten ‘de eersten waren en de voornaamsten in onze harten zullen blijven’.

De volledige tekst van de toespraak vind je hier.

Foto: NASA

Plaats een reactie