Zo maak je gezichtsherkenning onmogelijk

RBTH  | 29 July 2017 - 08:0029 Jul - 08:00

Een topspecialist van een van Ruslands grootste techbedrijven heeft een algoritme ontwikkeld waarmee gezichtsherkenning door bijvoorbeeld camera’s onmogelijk wordt. Je identiteit is te verbergen met futuristische make-up.

Sociale media beheren enorme databases met gezichten van hun gebruikers en in de halve wereld hangen slimme camera’s die je voortdurend in de gaten houden én herkennen. Het wordt steeds moeilijker om anoniem door het leven te gaan. Maar er zijn verschillende trucs om Big Brother te ontlopen.

Onderzoekers van Carnegie Mellon Universiteit toonden vorig jaar aan hoe speciaal ontworpen brillen de software voor gezichtsherkenning op hol kunnen jagen en ook het project CV Dazzle biedt opties voor anonimiteit. Grigory Bakunov, Directeur Technologie Distributie van de Russische techgigant Yandex, ontwikkelde recentelijk ook een methode.

Bakunov is helemaal klaar met het woud van camera’s in zijn stad Moskou: ‘Systemen voor gezichtsherkenning worden door verschillende mensen voor verschillende doeleinden gebruikt en het aantal camera’s dat je gezicht vastlegt rijst de pan uit’, schreef hij onlangs. ‘Ik ben echt niet paranoïde, maar het feit dat al mijn bewegingen zijn te volgen vind ik vervelend.’

Dus ontwikkelde hij een simpel maar effectief algoritme waarmee herkenning kan worden vermeden. Het algoritme geeft aan waar je met make-up strepen op je gezicht moet zetten, en het futuristische resultaat stuurt de artificiële-intelligentieprogramma’s waarmee gezichten worden herkend vervolgens in de war.

Toch heeft Bakunov besloten zijn algoritme niet op de markt te brengen, vanwege het risico ‘De kans dat iemand het gebruikt voor misdadige praktijken is te groot.’

Foto: Grigory Bakunov

Plaats een reactie