Israëlische premier Netanyahu verdacht van omkoping

Al Jazeera  |  8 augustus 2017 - 07:00 8 aug - 07:00

Terwijl Israël onder aanvoering van premier Benjamin Netanyahu druk bezig is om Al Jazeera te sluiten, bericht de Arabische zender dat de Israëlische minister-president wordt verdacht van omkoping, fraude en vertrouwensbreuk in twee corruptiezaken.

Israël wil de kantoren van Al Jazeera sluiten en satellietverbindingen verbieden, zoals we eerder schreven. Ondertussen komt Al Jazeera met berichtgeving over frauduleuze praktijken van Netanyahu. De zender uit Qatar heeft een politiedocument in handen waarin de premier en zijn familie beschuldigd worden van het aannemen van onrechtmatige giften van zakenlieden. Uit de berichten wordt niet duidelijk of dit het duikbootschandaal betreft waarover 360 Magazine afgelopen november schreef.

Netanyahu wordt ook beschuldigd van pogingen grotere politieke invloed te verwerven in Yediot Ahronot, een grote Israëlische krant, in ruil voor het aanpakken van concurrent Israel Hayom, een gratis dagblad. Netanyahu zou die krant willen verbieden lucratieve weekendsupplementen te publiceren als Yediot Ahronot positief over hem schrijft door bevriende columnisten aan te stellen.

Staatsgetuige
Er zouden tapes zijn van de gesprekken die Netanyahu met Yediot Ahronot voerde. De politieverhoren van Netanyahu lopen al maanden, maar de politie weigert verdere details prijs te geven. Volgens berichten is Ari Harow, voormalig stafchef van Netanyahu, met het OM overeengekomen staatsgetuige te worden in de twee corruptiezaken die binnenkort voorkomen.

Een woordvoerder van Netanyahu zegt dat de premier slachtoffer is van een heksenjacht met als doel de regering omver te werpen. ‘En die poging zal falen om een simpele reden: er gaat niets gebeuren omdat er niets gebeurd is’. Het is nu aan de openbaar aanklager om te besluiten of het daadwerkelijk tot een zaak komt.

Volgens het Israëlisch recht kan Netanyahu niet worden gedwongen af te treden als hij officieel wordt aangeklaagd, maar de druk op hem om op te stappen na acht jaar premierschap zal dan zeker toenemen.

Foto: Freek van den Bergh (Mark Rutte met Netanyahu in 2013)

Plaats een reactie