De EC hield resultaten van onderzoek naar piraterij achter

Gizmodo  | 26 September 2017 - 07:0026 Sep - 07:00

De Europese Commissie betaalde € 360.000 aan een Nederlands bedrijf om de gevolgen van piraterij te onderzoeken op de verkoop van boeken, muziek, games en video’s, maar liet de resultaten vervolgens in de kast liggen. De vraag is: waarom?

Het Nederlandse bedrijf Ecory kreeg opdracht gedurende een aantal maanden de gevolgen van illegaal downloaden te onderzoeken en leverde in mei 2015 een rapport in van 304 pagina’s.

De conclusie van het onderzoek luidt: ‘In het algemeen tonen de resultaten geen stevig statistisch bewijs dat verkopen lijden door online schending van copyrights. Dat betekent niet dat piraterij geen effect heeft, maar dat statistische analyse niet met voldoende betrouwbaarheid aangeeft dat er een effect is.’

Het rapport onthult ook dat illegale downloads de legale verkoop van games kan opstuwen. Het enige negatieve effect dat werd ontdekt betreft 40 procent van grote publieksfilms: ‘Van alle tien recente topfilms die illegaal worden bekeken, worden er vier minder verkocht.’

De studie komt nu toch naar buiten omdat Julia Reda, lid van het Europese Parlement van de Duitse Piratenpartij, een kopie verkreeg op grond van een Vrijheid van Informatie-verzoek.

Volgens EDRI, de Europese organisatie voor Digitale Rechten, is er sprake van het bewust achterhouden van informatie door de Europese Commissie. De Commissie noemde slechts de relatie tussen piraterij en kassakrakers, maar laat de overige bevindingen buiten beschouwing.

Foto: Andrew Gustar

Plaats een reactie