#MeToo in China

The New York Times  | 31 July 2018 - 07:3031 Jul - 07:30

Op sociale media in China doen steeds meer vrouwen een boekje open over aanranding en intimidatie door prominente Chinese journalisten, intellectuelen en leiders van liefdadigheidsprojecten.

Tot seks worden gedwongen door bazen of vertrouwde collega’s en dan vervolgens door vrienden worden gemeden en door de autoriteiten worden ontmoedigd om daders aan te klagen: de reeks van beschuldigingen door vrouwen op Chinese sociale media groeit.

De meeste beschuldigingen zijn gepubliceerd op Weibo, de Chinese versie van Twitter en zijn nadien op andere sociale platforms verspreid. De aantijgingen, waarvan er vele anoniem zijn, vormen een collectieve aanklacht tegen de patriarchale cultuur die de Chinese samenleving kenmerkt.

De publicaties en de erop volgende internetdiscussies geven een impuls aan de jonge en kwetsbare MeToo-beweging die nog steeds lijdt onder overheidscensuur. De Chinese samenleving wordt door mannen gedomineerd en slachtoffers van seksueel geweld worden vaak te schande gemaakt.

Zo vertelde een voormalige stagiaire bij staatszender CCTV, dat een presentator haar in 2014 in zijn kleedkamer lastigviel. Toen ze naar de politie ging, zei ze, stelden de autoriteiten voor dat ze de zaak zou laten vallen om het ‘positieve’ imago van de presentator en CCTV niet te schaden.

‘Dit is de wereld waarin we leven’, schreef de stagiaire en ze beklaagde zich over veelvoorkomende intimidatie. Zo verschijnen er langzamerhand tal van verhalen.

Activisten zien de huidige uitbarsting van beschuldigingen als een teken dat de Chinese MeToo-beweging, niet langer beperkt blijft tot universitaire campussen maar is uitgebreid naar de werkvloer.

Ondertussen heeft de Chinese overheid censuur ingezet om de verspreiding van de beweging te beperken. Toen de berichten van de vrouwen vorige week op sociale media verschenen, kwamen censors in actie. Het gebruik van de Engelse MeToo-hashtag op socialemediasites werd verboden en sommige berichten werden verwijderd.

Foto: Jonathan Kos-Read

Plaats een reactie