# 147 | De VS, China en de logica van een handelsoorlog

9 oktober 2018 - 11:20 9 okt - 11:20

De VS en China zijn bereid een handelsoorlog te riskeren omdat beide landen denken te kunnen winnen. Maar China heeft een streepje voor, ze hoeft geen kiezers te behagen.

Het worden niet voor niets handelsoorlogen genoemd. Het laatste, rancuneuze rondje handelssancties van de VS en China is ingegeven door de emoties – angst en trots – die ook tot echte oor-
logen leiden. Het ene land doet een agressieve zet, waardoor het andere zich genoodzaakt ziet om met gelijke munt terug te betalen. Beide partijen denken dat ze, als ze inbinden, gezichtsverlies lijden, niet alleen tegenover hun eigen volk, maar tegenover de hele wereld. De regering-Trump vindt dat China op handelsgebied al tientallen jaren ‘valsspeelt’. Maar in plaats van met concessies op de eerste Amerikaanse tariefverhogingen van juli te reageren, stelden de Chinezen zelf tariefverhogingen in. En daarom legt Trump nu opnieuw een verhoging op van 10 procent over Chinese exporten ter waarde van 200 miljard dollar.

Het lag voor de hand dat de Chinezen niet zouden inbinden, maar nieuwe heffingen op Amerikaanse goederen zouden aankondigen. Volgens de logica van de escalatie zwoer Trump daarop dat er nog hogere tariefverhogingen zouden komen – van misschien wel 
25 procent – op nagenoeg de gehele Chinese export naar Amerika.

Beide partijen zijn bereid een handelsoorlog te riskeren omdat ze denken dat ze een goede kans maken om die te winnen. De VS gelooft dat de Chinese economie hapert en daarom gevoelig is voor Amerikaanse druk. Larry Kudlow, de belangrijkste economische adviseur van het Witte Huis, zei onlangs dat ‘de Chinese economie simpelweg achteruitkachelt’. De Amerikanen weten ook dat de Chinezen een gigantisch handelsoverschot met de VS hebben en daarom kwetsbaar zijn als het aankomt op een tarievenoorlog.

» Lees verder

» Lees verder op Blendle (gratis voor leden)

Plaats een reactie