Investigative Award: De propagandaoorlog. Bouw een extreemrechts medium in zeven stappen

Falter / 360  | 26 May 2019 - 09:0026 May - 09:00

Journalist Nina Horaczek schetst tot in detail de strategieën die ultra- of extreemrechtse groeperingen erop nahouden om greep te krijgen op de openbare media en de publieke opinie te beïnvloeden. Ze volgen een zevenstappenplan.

Berlijn, Jakob Kaiser-Haus, kamer 6630. Achter deze deur, in een onopvallend gebouw in de parlementaire wijk van Berlijn, bevindt zich een opnamestudio van de ultrarechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD). Het is een kleine ruimte met een blauw tussenschot met AfD-logo, een green screen, een camera en studiolampen. Met behulp van de AfD-redactie op Unter den Linden wil de AfD hiervandaan uitzendingen verzorgen waarmee ze het Duitse publiek hoopt weg te lokken van Tagesschau, het veelbekeken tv-journaal van de publieke omroep, naar het partijvehikel AfD-News.

De munitie voor deze aanval op Tagesschau is afkomstig uit Wenen. Daar was Joachim Paul, AfD-parlementariër in Rheinland-Pfalz, een tijdlang manusje-van-alles van de ultrarechtse website unzensuriert.at, die is gevestigd in het pand van de pan-Germaanse broederschap in Wenen. Eenmaal terug in Duitsland lanceerde Paul het online kanaal AfD Rheinland-Pfalz. En nu richt AfD-News zich op heel Duitsland. Voorbeeld is FPÖ-TV, het internetstation dat de ultrarechtse FPÖ in 2012 in Oostenrijk begon. Met FPÖ-TV Direkt is de partij onlangs een nieuwsprogramma begonnen voor de mobiele telefoon.

Ultrarechtse media zijn overal in Europa steeds nadrukkelijker aanwezig. De politieke situatie verschilt weliswaar per land, maar de strategie om landelijke media te beconcurreren vertoont opvallende gelijkenissen: bouw vanuit de oppositie een als ‘alternatief nieuws’ vermomde mediapropagandamachinerie op, neem wanneer je eenmaal aan de macht bent de publieke omroep over en maak vervolgens jacht op onafhankelijke, kritische media. Deze strategie kent de volgende zeven stappen.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie