China breidt gezichtsherkenning uit

South China Morning Post / 360  | 28 August 2019 - 20:0028 Aug - 20:00

De verkeerspolitie van China zet vaart achter een landelijk netwerk van camera’s met gezichtsherkenning om verkeersovertreders te kunnen identificeren. De technologie herkent gezichten van bestuurders en hun voertuigen en koppelt die gegevens aan een database.

Zo konden vorig jaar 126.000 verdachte voertuigen zonder geldig nummerbord worden geïdentificeerd. De Chinese politie wil informatie over verdachten gaan delen met andere steden en provincies. Gezichtsherkenning wordt al op meer plekken toegepast, van luchthavenbeveiliging en misdaadpreventie tot het sorteren van afval. In Shenzhen werden verkeersovertreders publiekelijk te schande gezet.

Elders in de wereld neemt de weerstand tegen technologie met gezichtsherkenning ondertussen toe. Zo verboden Oakland en San Francisco onlangs het gebruik uit privacyoverwegingen en ook in het Verenigd Koninkrijk groeit het verzet.
‘De VS plaatsen democratie boven technologie. In Shenzhen komt technologie op de eerste plaats’, aldus Wong Kam-Fai, professor aan de Chinese Universiteit van Hongkong. ‘China past eerst de technologie toe, en kijkt dan pas of mensen het accepteren.’

(South China Morning Post, HongKong)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie