Georgië gehackt

BBC / 360  |  6 November 2019 - 20:00 6 Nov - 20:00

Een enorme cyberaanval heeft in Georgië meer dan 2000 websites, het nationale tv-station en enkele commerciële zenders platgelegd. Meer dan 15.000 webpagina’s zijn getroffen, waaronder die van de presidentiële website, van niet-gouvernementele organisaties en particuliere bedrijven.

Ook websites van gerechtelijke instanties met materiaal over rechtszaken en persoonlijke gegevens zijn aangevallen. In veel gevallen werden startpagina’s van websites vervangen door een portret van voormalig president Mikheil Saakasjvili met de tekst ‘Ik kom terug’.
Wie verantwoordelijk is voor de hack is onbekend, maar alom wordt aangenomen dat het om een Russische aanval gaat. ‘De omvang van deze aanval is ongekend’, aldus Alan Woodward, een Britse expert cyberbeveiliging van de University of Surrey. ‘De schaal en de aard van de doelen maken het moeilijk om niet te concluderen dat dit een door een staat aangestuurde aanval is geweest.’ Ook al betreft het een zeer grote hack, volgens Woodward is kritieke nationale infrastructuur niet getroffen.

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie