Israëlisch spywarebedrijf onder vuur

AI-Monitor / 360  | 21 January 2020 - 20:0021 Jan - 20:00

Het Israëlische technologiebedrijf Q Cyber Technologies is ervan beschuldigd de autoriteiten van Saoedi-Arabië te hebben geholpen bij het bespioneren van de journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 op gruwelijke wijze werd vermoord in de Saoedische ambassade in Istanboel.

Inmiddels is het spywarebedrijf, dat zegt zijn diensten alleen aan regeringen te leveren, ook aangeklaagd door WhatsApp en WhatsApp-eigenaar Facebook, omdat het illegaal mensen zou hebben bespioneerd via WhatsApp. Het zou gaan om meer dan 100 mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en academici in zeker 20 landen in Afrika, Azië, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Aangezien het erop lijkt dat ook medewerkers van de Amerikaanse regering zijn afgeluisterd, kondigde de Democratische senator Ron Wyden afgelopen november aan een onderzoek in te stellen.

Q Cyber Technologies zet nu alle zeilen bij voor een charmeoffensief en heeft daarom het Amerikaanse lobbybedrijf Mercury Public Affairs ingehuurd. Eind december werd voor $1,4 mln een contract afgesloten met Mercury voor de duur van een jaar.

(Al-Monitor, Washington)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Markus Spiske / Unsplash