Wakker worden in een failed state

VS | Amerika's | The Atlantic  | 29 May 2020 - 13:0029 May - 13:00

Het coronavirus heeft Amerika niet kapotgemaakt. Het heeft laten zien dat het land al kapot was. Wanbeleid van de regering, sociale en raciale ongelijkheden, diepe verdeeldheid… George Packer analyseert de structurele gebreken van Trumps Amerika en doet een oproep voor een nieuw samenleving.

Toen het virus Amerika aandeed, trof het een land met grote onderliggende problemen, die het meedogenloos uitbuitte. Aan chronische kwalen een corrupte politieke klasse, een uitgebeend ambtenarenapparaat, een keiharde economie, een verdeelde en verwarde bevolking – was jarenlang niets gedaan. De Amerikanen moesten met de ongemakkelijke symptomen leren leven. Er was een pandemie voor nodig om duidelijk te maken hoe ernstig het was, om de Amerikanen wakker te schudden en te doen beseffen dat ze een groot risico liepen.

De crisis vroeg om een snelle, rationele en eendrachtige aanpak. De Verenigde Staten reageerden daarentegen zoals Pakistan of Wit-Rusland, landen met een belabberde infrastructuur en een gemankeerde overheid en met leiders die te stom of te corrupt zijn om grootschalig leed af te wenden. De regering verspilde twee kostbare maanden voordat ze in actie kwam. De president hield zich Oost-Indisch doof, wees zondebokken aan, sloeg zich op de borst en loog. Zijn spreekbuizen kwamen met samenzweringstheorieën en wonderremedies. Enkele senatoren en topfiguren uit het bedrijfsleven ondernamen snel actie, niet om het naderende onheil af te wenden, maar om ervan te profiteren.

» Lees verder in de Reader / Op Blendle
» Lees 360 nu voordelig. 3 maanden papier en digitaal voor €30. Of 3 maanden digitaal voor €15.

Plaats een reactie