Bolsonaro ontkent bosbranden

Kort wereldnieuws | The Journal  | 19 August 2020 - 09:0019 Aug - 09:00

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro beweerde vorige week op een internationale conferentie dat het een leugen is dat het Amazone-regenwoud wordt geteisterd door bosbranden, ondanks gegevens van zijn eigen regering waaruit blijkt dat het aantal branden toeneemt.

De extreemrechtse leider ligt internationaal onder vuur vanwege de enorme branden en de toenemende ontbossing in de Amazone en hij weersprak die kritiek tijdens een videoconferentie tussen landen die ‘s werelds grootste regenwoud delen. ‘Tropisch regenwoud vat niet zomaar vlam. Dus het verhaal dat de Amazone in brand staat, is een leugen, die we met de echte cijfers moeten bestrijden’, betoogde Bolsonaro.

Satellietgegevens van het Braziliaanse ruimtevaartagentschap INPE laten echter zien dat er vorige maand 6.803 bosbranden in het Braziliaanse Amazonegebied woedden, een stijging van 28% vergeleken met juli 2019. Volgens experts worden de branden aangestoken door mensen die zo op illegale wijze proberen land te creëren voor landbouw en veeteelt.

The Journal | Dublin

» Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks onze selectie uit 943 kranten wereldwijd in uw inbox.

Plaats een reactie