Militair pact Japan en India

Kort wereldnieuws | Japan Times  | 21 September 2020 - 13:0021 Sep - 13:00

Japan en India hebben een militair pact ondertekend op grond waarvan hun legers voorraden en logistieke steun kunnen uitwisselen. Het pact moet worden gezien in het licht van de groeiende ‘assertiviteit’ van China in de regio.

Afgelopen december waren de landen al van plan om de overeenkomst te ondertekenen tijdens een bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Guwahati in het oosten van India, maar die reis werd geannuleerd nadat in de stad gewelddadige protesten uitbraken over een controversiële immigratiewet.

Abe en zijn Indiase tegenhanger Narendra Modi zeggen de nauwe samenwerking op het gebied van veiligheid en economie belangrijk te vinden voor het realiseren van een vrije en open Indo-Pacifische regio, zo zei de Japanse regering. De overeenkomst biedt de mogelijkheid voor Japanse en Indiase strijdkrachten om elkaar te voorzien van voorraden en diensten, zoals voedsel, brandstof en reserveonderdelen, en om elkaars faciliteiten te gebruiken tijdens gezamenlijke oefeningen en operaties voor vredeshandhaving door de Verenigde Naties.

Japan Times | Tokio

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie