Wetenschap


De zaak-Ghosn en de Japanse bedrijfscultuur

18 February 2020 - 09:00
Onthaald als de held die autofabrikant Nissan uit het slop kwam trekken, om uiteindelijk te worden uitgekotst als ijdeltuit en schurk. De arrestatie, detentie en spectaculaire vlucht van oud topman Carlos Ghosn roept vragen op over het Japanse rechtsstelsel.

Berlijn stelt huurplafond in

16 February 2020 - 15:00
In de strijd tegen huisjesmelkers heeft Berlijn besloten een huurplafond in te stellen.

Japans bedrijf wil tankstations op de maan installeren

11 February 2020 - 13:00
Takeshi Hakamada, oprichter van de start-up iSpace, voorziet binnen tien jaar een drukke markt van vele miljarden dollars voor transport en onderzoek op de maan. Hij wil zo snel mogelijk duizenden wagentjes op de maan zetten om het oppervlak efficiënt te bestuderen.

5G: Kunnen we nog van Huawei af?

11 February 2020 - 09:00
Vorige week besloot de Britse regering dat de Chinese telecomreus Huawei mag meewerken aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk, maar op een beperkte manier. Over het compromis zijn de meningen verdeeld.

Wij willen eruit

9 February 2020 - 09:00
Het begin van het nieuwe jaar vormt een hoogtepunt voor escaperooms en Exit-games. Overal laten groepen mensen zich vrijwillig opsluiten om vervolgens spelenderwijs aan verzonnen gevaren te ontsnappen. Wat drijft hen?

Drones om te genezen, niet om te doden

6 February 2020 - 14:04
Op dit moment is het African Drone Forum voor o.a. pakket- en levensmiddelenbezorging bezig in Rwanda. Conventionele vervoersinfrastructuur (vooral over wegen en sporen) is onbetaalbaar in Afrika, en maar 34% van de bevolking woont binnen 2 kilometer van verharde wegen, waardoor grote delen van het platteland onbereikbaar blijven. Drones bieden een innovatieve manier om de prijs van vervoer per kilo en per kilometer te minimaliseren, en kunnen zo worden ingezet om de transport op het continent te verbeteren. Het African Drone Forum 2020 bestaat uit een Symposium, Expo en Flying Competitions, die plaatsvinden in Rwanda. Het Symposium en de Expo vonden de afgelopen drie dagen plaats in Kigali. De vliegcompetities gaan op 8 februari van start.

Wat 5G voor de industrie kan betekenen

28 January 2020 - 14:00
Controversieel of niet, het snelle 5G-netwerk biedt allerhande mogelijkheden voor nieuwe toepassingen overal ter wereld – zelfs in de ruimte.

Dinosaurs rediscovered : How a Scientific Revolution is Rewriting History - Michael J. Benton

22 January 2020 - 13:21
IIn de afgelopen twintig jaar is paleontologie veranderd van natuurlijke geschiedenis in een toetsbare wetenschap.

Spiegeldoolhof: Reflecties op zelfbedrog - Jia Tolentino

22 January 2020 - 13:09
Jia Tolentino’s blik is die van de millennial, gevormd door een online leven en een gebrek aan economische stabiliteit. Maar geen millennial kijkt zo ver als zij. En zo weet ze de onderwerpen die er in dit internettijdperk het meest toe doen te doorgronden als geen ander.

Zijn bomen links of rechts?

21 January 2020 - 10:00
Vormt het bos een socialistische commune of is juist het tegendeel waar en geldt er het recht van de sterkste? De wetenschap is er nog niet over uit.

Wetenschap » Archief