Wetenschap


Louter weefsel

15 december 2018 - 10:39
Qua intelligentie kan de octopus zich meten met zoogdieren en vogels. Maar van binnen zit het weekdier anders in elkaar dan gewervelden. Het hele lichaam van dit wonderlijke schepsel is vergeven van de neuronen. De octopus denkt met acht tentakels en ziet door zijn huid. Filosoof en Oxford-docent Amia Srinivasan schreef voor London Review of Books een allesomvattend essay over The Sucker.

Frankrijk | Duizelingwekkende cijfers over falende implantaten

11 december 2018 - 14:00
De ruim 250 journalisten van het ICIJ , het internationale consortium van onderzoeksjournalisten dat onder andere de Paradise Papers vrijgaf, deed grootschalig onderzoek naar schade als gevolg van medische implantaten zoals insulinepompjes, pacemakers en heupprotheses. Alleen al in de VS veroorzaakten die in de voorbije tien jaar 82.000 doden en 1,7 miljoen gewonden.

‘Het komt aan op compassie’

10 december 2018 - 16:00
Op social media heeft hij meer volgers dan Madonna en Oprah Winfrey, maar u hebt waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord. Opiniemaker Kai-Fu Lee, ex-chef van Google in China, is hét gezicht van de Chinese techsector. Zijn naam is synoniem met een opkomende economie die staat te popelen om de rest van de wereld te veroveren.

Een koolstofvezel 
die 160 olifanten tilt

24 november 2018 - 10:15
Aan de Tsinghua-universiteit in Beijing is een nieuwe koolstofvezel ontwikkeld met een trekkracht die 45 keer zo groot is als die van welk ander materiaal dan ook. Komt de lift naar de ruimte er nu echt?

Wereldnieuws | We zien ze steeds minder vliegen

24 november 2018 - 10:06
De hoeveelheid insecten in Europa is de afgelopen decennia dramatisch afgenomen.

Wetenschap » Archief