Wetenschap


Australië op weg naar eliminatie van baarmoederhalskanker

9 maart 2018 - 07:30
In Australië bestaat sinds enige tijd een gratis vaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker, en dat is zo’n overweldigend succes dat het land wel eens het eerste ter wereld kan worden dat de infectie volledig weet uit te bannen.

Zo verzamelt deze gerenommeerde futurist zijn kennis: 10 tips

8 maart 2018 - 07:30
Een futurist leest alles wat los en vast zit, kent de nieuwste snufjes en bericht veelvuldig over dit alles op social media. Toch? Het geldt allemaal niet voor Richard Watson, een gerenommeerde Britse futurist die tech-bedrijven in Silicon Valley adviseert. Doe je voordeel met tien van zijn tips.

Dieren en hun zesde zintuig

4 maart 2018 - 09:00
Verhalen over dieren die aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen voelen aankomen, doen al sinds de oudheid de ronde. Onderzoekers proberen er nu achter te komen hoe dit ‘zesde zintuig’ werkt.

Waarom hebben we slaap nodig?

1 maart 2018 - 16:00
In een gloednieuw laboratorium in Japan probeert een internationaal team van wetenschappers uit te zoeken waarom levende wezens slapen.

In de ban van de wolf

25 februari 2018 - 08:30
Terwijl Nederland in de ban is van de terugkeer van de wolf, vond in het Amerikaanse Oregon een felle strijd plaats tussen voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van het dier. Die strijd eindigde met het afmaken van een wolvenroedel omdat de dieren ‘zich niet aan de regels hielden’.

The Bloop: Het raadsel van de oceaan | Video

20 februari 2018 - 07:30
Ruim twintig jaar geleden registreerden oceanografen het luidste onderwatergeluid dat ooit is waargenomen. Deze korte, hypnotiserende video besteedt aandacht aan dit opmerkelijke fenomeen uit 1997.

Hoe een Bengaals eilandje een ecologisch paradijs werd

19 februari 2018 - 16:00
Wetenschappers zijn verrukt over de vervijftigvoudiging van het aantal diersoorten op een eilandje in West-Bengalen. Als toerist mag je er voorlopig niet heen.

Gezocht: 
uw doodgewone hersenen

18 februari 2018 - 08:30
Hersenonderzoekers zitten te springen om gezonde hersenen. Maar donoren zijn schaars. Daarom benaderen ze nu zelfs specifieke groepen, zoals nonnen.

Wetenschap » Archief