Wetenschap


‘Over 10 tot 20 jaar vliegen we elektrisch.’

25 juni 2019 - 20:00

‘Goedenacht, Malaysian drie-zeven-nul’. Wat er echt gebeurde met het missende Maleisische vliegtuig

24 juni 2019 - 14:22
Vijf jaar geleden verdween de MH370 letterlijk van de radar, in de uren die volgden werden nog enkele signalen opgevangen. Computerstoringen, het uitvallen van controlesystemen, ijs, blikseminslagen, kortsluiting, brand, rook, explosieve decompressie, ontplofte lading, miscommunicatie, medisch spoedgeval, bom, oorlog of goddelijk ingrijpen – geen van deze factoren kan de gangen van het Maleisische toestel verklaren. Een nauwkeurige reconstructie van wat er die nacht moet zijn gebeurd.

Gezichtsherkenning: het kan, het mag, en het kost niks

22 juni 2019 - 10:00
Dankzij gezichtsherkennende technologie kunnen bedrijven en overheden steeds makkelijker onze handel en wandel volgen. Niet alleen als we een overtreding begaan, maar ook als we nietsvermoedend naar ons werk gaan, uit lunchen met een collega of een rondje hardlopen door het park. Willen we dat wel?

Zwangere vrouwen niet te kloppen duursporters

20 juni 2019 - 20:00
De grenzen in de duursporten mogen dan nog altijd worden verlegd door atleten van hoog niveau, maar het werkelijk absolute record staat op naam van een onverwachte categorie: zwangere vrouwen.

Pssst...

16 juni 2019 - 10:48
Gehoorverlies is een ongemakkelijk probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Technologiebedrijven brengen de meest vernuftige apparaten op de markt, maar het stigma wordt er vooralsnog nauwelijks mee verdreven.

Het ethisch mijnenveld van de genetica

15 juni 2019 - 13:00
Afgelopen jaar publiceerde de Amerikaanse psychologe Jessica A. Salvatore een onderzoek met een verrassende uitkomst: scheidingen zijn voor minstens 13 procent erfelijk. Het blijkt namelijk dat het scheidingsrisico gepaard gaat met bepaalde persoonlijkheidskenmerken.

Vrije dagen zijn goed voor het milieu

11 juni 2019 - 20:00
Groot-Brittannië kende de afgelopen weken vier bank holidays , ofwel nationale vrije dagen. Op deze dagen is er minder woon-werkverkeer, staan computers en machines stil en wordt er over het algemeen minder energie verbruikt.

Grootste virus is onwetendheid

7 juni 2019 - 08:44
Artsen in Congo voeren een gevaarlijke strijd tegen ebola. Terwijl het virus steeds beter te beteugelen is, ondervinden ze weerstand van de lokale bevolking. En die deinst nergens voor terug.

Supersnelle Japanse treinen

4 juni 2019 - 14:00
De Japanse spoorwegmaatschappij JR East is begonnen met het testen van de Alfa-X, een hogesnelheidstrein die een topsnelheid van 400 kilometer per uur kan halen. Als de nachtelijke testen op het spoorwegennet tussen de steden Aomori en Sendai slagen, wordt Alfa-X de snelste commerciële trein ter wereld.

Wetenschap » Archief