Wetenschap


De gevaren van klimaatverandering

14 september 2019 - 20:00
De Amerikaanse Sherri Goodman leidt studies naar de gevolgen van klimaatverandering voor de Amerikaanse nationale veiligheid en ze waarschuwt voor nieuwe gevaren zoals ‘terrorisme, gewelddadig extremisme en een grotere machtsstrijd tussen China en Rusland’.

Cholesterol in kraaien

13 september 2019 - 20:00
Kraaien in stedelijke gebieden hebben een hoger cholesterolgehalte dan hun soortgenoten op het platteland. Volgens Andrea Townsend van het Hamilton College in New York zijn kraaien ‘experts in het plunderen van vuilnisbakken en afvalcontainers’.

Massale bijensterfte in Brazilië

12 september 2019 - 14:00
Terwijl de wereld bezorgd naar de enorme bosbranden in de Amazone kijkt, blijkt Brazilië ondertussen ook getroffen te zijn door een andere ecologische ramp. De afgelopen drie maanden zijn er 500 miljoen bijen gestorven, zo blijkt uit rapportages van bijenhouders in vier verschillende Braziliaanse staten.

Vliegende auto dichtbij: 2023

1 september 2019 - 10:00
In 2023 wil Japan vliegende auto’s op de markt brengen. Verschillende producenten presenteren hun plannen.

Genoeg van autorijden

31 augustus 2019 - 10:00
Toen een Uber zonder bestuurder een voetganger doodreed, leek het erop dat de zelfrijdende auto voorgoed tot stilstand zou komen. Maar Google denkt dat de robotrevolutie er wel degelijk aan komt.

De macht van het verzonnen verhaal

27 augustus 2019 - 10:00
De mens kent meer waarheden dan enig andere diersoort op aarde. Maar we hebben ook als geen ander de neiging om leugens voor zoete koek aan te nemen. De Israëlische historicus en denker Yuval Noah Harari legt uit waarom.

Spaanse bioloog creëert chimaera’s

23 augustus 2019 - 14:00
Volgens het Spaanse dagblad El País heeft de Spaanse bioloog Juan Carlos Izpisúa Belmonte een controversiële primeur. Izpisúa, die een laboratorium in het Californische Salk Institute runt, heeft met steun van de Universiteit van Murcia in China embryo’s gecreëerd die deels mens en deels aap zijn, door aan apenembryo’s menselijke cellen toe te voegen.

Met de hyperloop naar het centrum

23 augustus 2019 - 10:00
Nieuwe technologieën zouden weleens voor radicale veranderingen kunnen zorgen in de wijze waarop wij ons verplaatsen door de steeds drukker wordende steden. Dankzij zelfrijdende auto’s zouden autowegen kunnen worden versmald, vliegende taxi’s slaan de files überhaupt over en ‘hyperloop’-tunnels schieten passagiers in hoge snelheid door vacuümbuizen naar hun bestemming.

Wetenschap » Archief