Wetenschap


Australiërs eten onbekende vis

12 November 2019 - 20:00
Australiërs blijken al langere tijd een vissoort te eten die bij wetenschappers onbekend was. De nieuw ontdekte soort is een soort zeebaars en is Epinephelus fuscomarginatus gedoopt.

De kleur van geld

8 November 2019 - 10:00
Het Zwitserse bedrijf SICPA is al meer dan zeventig jaar de leverancier van veiligheidsinkt voor het merendeel van de bankbiljetten in de wereld. Werk genoeg. De productie van geld groeit nog steeds met 4 procent per jaar.

Broedplaats vervuild met elastiekjes

4 November 2019 - 14:00
Natuurbeschermers die geregeld op Mullion Island komen, een onbewoond eilandje voor de kust van Cornwall, om zeevogels te tellen, keken verbaasd op toen ze er duizenden felgekleurde elastiekjes aantroffen.

Het IQ daalt

2 November 2019 - 10:00
Decennialang werden de resultaten van intelligentietesten steeds beter. Maar nu neemt de gemiddelde score in industrielanden juist af. Wat is er aan de hand?

Een telefoon met kunsthuid

29 October 2019 - 20:00
Marc Teyssier van Telecom Paris in Frankrijk heeft een artificiële huid voor interactieve apparaten ontwikkeld die op aanraking reageert. De kunsthuid bestaat uit een laag van rekbaar koperdraad die is ingeklemd tussen twee lagen siliconen.

Valt veroudering te genezen?

25 October 2019 - 13:15
Kunnen we langer leven en ook gezond blijven? Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd, en noemen ouderdom ‘een dynamisch proces dat versneld of vertraagd en deels zelfs teruggedraaid kan worden’. Ze bestrijden de kwalen van het ouder worden op de plek waar deze ontstaan: diep in onze cellen.

Warren Buffett kreeg gelijk

22 October 2019 - 20:00
Investeerder Warren Buffett zei tien jaar geleden dat hij een lager belastingtarief betaalde dan zijn secretaresse, dankzij de talloze aftrekposten en andere mazen in de belastingwetgeving die de rijken in Amerika ten goede komen.

Groene begraafplaats

20 October 2019 - 20:00
Om te voldoen aan de ambitieuze doelen voor duurzaamheid die Parijs heeft gesteld, kunnen Parijzenaren nu ook na hun dood bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. In Ivry-sur-Seine is een groene begraafplaats geopend die vereist dat alle gebruikte materialen biologisch afbreekbaar zijn.

Waarom mindfulness toch niet de oplossing is op al onze problemen

20 October 2019 - 15:44
De huidige neiging om mindfulness te presenteren als wondermiddel voor allerlei moderne kwalen, is volgens auteur Sahanika Ratnayake gevaarlijk. In plaats van alleen maar wat aan de inhoud van ons hoofd knutselen om problemen op te lossen, zouden we moeten uitzoeken waarom we éígenlijk zo ontevreden zijn met ons leven.

Wetenschap » Archief