Wetenschap


Zijn bomen links of rechts?

21 January 2020 - 10:00
Vormt het bos een socialistische commune of is juist het tegendeel waar en geldt er het recht van de sterkste? De wetenschap is er nog niet over uit.

‘Het lot van deze koraalsoort ligt in onze handen’

18 January 2020 - 10:00
Wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen een ernstig bedreigde koraalsoort in hun laboratorium in Tampa, Florida, te laten paaien – een doorbraak die de soort voor uitsterving kan behoeden.

Geluk is een statussymbool geworden

14 January 2020 - 14:00
Geluk zou niet het hoogste doel in het leven moeten zijn, zegt de socioloog Eva Illouz. In haar ogen is gelukspsychologie een pseudowetenschap waarmee systemen macht over ons krijgen.

Onderschat nooit de intelligentie van bomen

14 January 2020 - 10:00
Bomen kunnen met elkaar communiceren, dragen zorg voor hun nageslacht en raken gestrest. Een gesprek met wetenschapper Suzanne Simard, die onderzoek doet naar de intelligentie van planten.

Je brein aan de pil

12 January 2020 - 11:07
Of je nu een vis, een kikker, een vogel, een chimpansee of een mens bent, je hormonen spelen een grote rol in alles wat je lichaam doet. Daarbij geldt als cliché dat vrouwen wispelturig en labiel zijn door hun schommelende hormoonspiegel. Maar de hormoonhuishouding van mannen blijkt veel minder voorspelbaar en schommelt veel meer door de dag heen, vertelt onderzoeker en psycholoog Sarah Hill in Je brein aan de Pil. Een voorpublicatie.

Wanneer was nu? Een nieuw begrip van tijd

1 January 2020 - 14:00
Heden, verleden, toekomst: wie zich met het wezen van de tijd bezighoudt, raakt snel in verwarring. Tot op de dag van vandaag puzzelen fysici hoe de wereldklok tikt.

De dubbele last van slechte voeding

29 December 2019 - 20:00
Landen met lage en middeninkomens stagneren in hun ontwikkeling door de dubbele last van obesitas en ondervoeding, die beiden worden veroorzaakt door een gebrek aan betaalbaar gezond voedsel. Dit blijkt uit onderzoeksgegevens die The Lancet afgelopen maandag publiceerde.

‘Goedenacht, Malaysian drie-zeven-nul’. Wat er echt gebeurde met het missende Maleisische vliegtuig

29 December 2019 - 11:03
Vijf jaar geleden verdween de MH370 letterlijk van de radar, in de uren die volgden werden nog enkele signalen opgevangen. Computerstoringen, het uitvallen van controlesystemen, ijs, blikseminslagen, kortsluiting, brand, rook, explosieve decompressie, ontplofte lading, miscommunicatie, medisch spoedgeval, bom, oorlog of goddelijk ingrijpen – geen van deze factoren kan de gangen van het Maleisische toestel verklaren. Een nauwkeurige reconstructie van wat er die nacht moet zijn gebeurd.

Het beste van 2019 uit Azië

29 December 2019 - 10:00
Een selectie van de beste artikel over Azië die in 2019 in 360 Magazine zijn verschenen.

Trek een lootje voor onderzoeksgeld

24 December 2019 - 10:00
Steeds meer financiers van wetenschappelijk onderzoek laten het lot bepalen wie er een beurs krijgt.

Wetenschap » Archief