Wetenschap


We zijn meer dan ons DNA

8 December 2019 - 10:00
Door ontwikkelingen in de natuurwetenschappen is ons denken over identiteit herhaaldelijk veranderd, schrijft _Nature_-redacteur Nathaniel Comfort. Wie wij zijn wordt niet slechts bepaald door onze DNA -code, maar is een samenspel van verschillende invloeden, waaronder de bacteriën en schimmels in ons lichaam.

CEU geopend in Wenen

2 December 2019 - 14:00
Ondanks een feestelijke receptie bij de opening van de Centraal-Europese Universiteit ( CEU ) moeten de genodigden een gevoel van onbehagen hebben ervaren.

‘Er is maar één reddingsmiddel en dat is tegengif’

2 December 2019 - 10:00
Dokters in India voeren een slepend gevecht om de tienduizenden dodelijke slachtoffers die er jaarlijks door slangenbeten vallen terug te dringen. Maar er is een gebrek aan medisch personeel, tegengif en preventieve kennis bij de plattelandsbevolking.

Bevrijd van de tijd in Sommarøy

30 November 2019 - 10:00
De bewoners van het Noorse eiland Sommarøy deden mee aan een experiment om een paar weken per jaar zonder tijd te leven. Precies de 76 dagen waarop de zon nooit ondergaat.

Wetenschapsfraude in Zuid-Korea

29 November 2019 - 20:00
Een aantal Zuid-Koreaanse academici wordt ervan beticht kinderen als co-auteurs van wetenschappelijke publicaties te hebben vermeld, ook al hebben de kinderen niets bijgedragen aan het gepubliceerde onderzoek. Volgens een rapport van het Zuid-Koreaanse ministerie van Onderwijs zijn er 9 nieuwe gevallen ontdekt, waarmee het totale aantal sinds 2017 op 17 komt, en het aantal betrokken publicaties op 24.

Darmbacteriën kunnen psyche beïnvloeden

29 November 2019 - 10:00
De Ierse neurowetenschapper John Cryan doet onderzoek naar de invloed van darmmicroben op het menselijk brein en de samenhang tussen voeding en psychische ziekten. Die is er namelijk, weet hij inmiddels. Die kennis kan nu gericht gebruikt worden.

Klimaatverandering bedreigt luchthaven

27 November 2019 - 20:00
Groenland is wellicht het eerste land ter wereld dat een luchthaven zal moeten sluiten vanwege klimaatverandering. Kangerlussuaq Airport is de belangrijkste luchthaven van het land en verwerkte vorig jaar 11.000 binnenkomende en vertrekkende vluchten, maar binnen vijf jaar zal de luchthaven waarschijnlijk moeten stoppen met civiele vluchten omdat start- en landingsbanen beginnen te scheuren door het smelten van de permafrost.

‘Het lot van deze koraalsoort ligt in onze handen’

27 November 2019 - 16:44
Wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen een ernstig bedreigde koraalsoort in hun laboratorium in Tampa, Florida, te laten paaien – een doorbraak die de soort voor uitsterving kan behoeden.

Valt er nog wel te leven in Californië?

27 November 2019 - 10:00
Voor het derde jaar op rij wordt Californië geteisterd door grote bosbranden. Volgens lokale media is het in een deel van de staat inmiddels zo riskant om te wonen dat bewoners misschien beter kunnen verhuizen.

How Language Began – Daniel L. Everett

24 November 2019 - 16:19
Daniel L. Everett volgt 60.000 generaties en ontkracht de al lang bestaande theorieën over een hele reeks disciplines om het idee te bevestigen dat we niet geboren zijn met een instinct voor taal.

Wetenschap » Archief