Amsterdam op kop 
in strijd tegen obesitas

360 Magazine/The Guardian  |  9 May 2017 - 07:00 9 May - 07:00

Amsterdam neemt wereldwijd de leiding in de strijd tegen obesitas. Kraanwater in plaats van pakjes sap, goed slapen en een verbod op reclames voor dikmakende energiedrankjes. Uniek is volgens The Guardian dat er eerst geluisterd wordt naar de problemen, en dan pas actie wordt ondernomen.

De stad, die beroemder is om zijn tulpen en fietsen, heeft het hoogste percentage mensen die aan obesitas lijden in Nederland. Een vijfde van de kinderen zijn te zwaar en loopt daarmee in de toekomst risico op gezondheidsproblemen.

Het radicaal en verreikend programma in de strijd tegen overgewicht lijkt succesvol te zijn omdat het tegelijkertijd meerdere doelstellingen nastreeft: het aanmoedigen om in plaats van frisdrank kraanwater te drinken tot naschoolse activiteiten tot de weigering van de stad om evenementen te sponsoren die geld aannemen van Coca-Cola of McDonald’s.

Het programma, dat wordt geleid door een dynamische wethouder (Eric van der Burg), unaniem gesteund door andere wethouders en de gemeenteraad, heeft ervoor gezorgd dat het aantal veel te zware kinderen is afgenomen met twaalf procent. De Bijlmer is berucht, zegt Wilbert Sawat, coördinator en leraar op de lagere school De Achtsprong, en daarom wilde hij daar gaan werken. Dat geldt ook voor andere leraren, zegt hij. ‘Hier kunnen we iets betekenen.’ (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie