Smeltend ijs bedreigt schatkamer

The Guardian  | 21 May 2017 - 12:0021 May - 12:00

Klimaatverandering bedreigt een belangrijke natuurlijke kluis binnen de poolcirkel waar miljoenen voedselzaden worden bewaard om ze te beschermen tegen … natuurrampen.

In 2008 werd op het Noorse eiland Spitsbergen de Global Seed Vault in gebruik genomen. In deze diepvrieskluis worden zaden bewaard van miljoenen belangrijke voedselgewassen uit de hele wereld, om te voorkomen dat ze van de aardbodem verdwijnen door natuurrampen of door falend menselijk handelen.

De reden om die kluis zo diep in de permafrost van de poolcirkel te verzinken was dat daar een constante ideale temperatuur heerst van min achttien graden, in een geologisch stabiele omgeving met een zeer lage vochtigheidsgraad. Lekker boven zeeniveau, dus beschermd tegen mogelijke overstromingen.

Maar 2016 was het warmste jaar in de geschiedenis en de hoge temperaturen leidden tot smeltwater en zware regenval die nu de zadenbank bedreigen. Water liep de tunnel van de kluis in. Vooralsnog is de schade te overzien, maar waarnemers vragen zich bezorgd af of dit slechts een eenmalig incident is.

Volgens een Noorse woordvoerder warmt het poolgebied sneller op dan de rest van de wereld. Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur op Spitsbergen zeven graden hoger dan normaal. ‘Het klimaat verandert dramatisch en we zijn verbaasd over de snelheid waarmee dat gebeurt.’

Plaats een reactie