Investeerders voor medicijnen tegen gehoorschade

TechCrunch  | 17 August 2017 - 16:0017 Aug - 16:00

Met een groeiend aantal mensen dat in een stedelijke omgeving woont, groeit ook het aantal mensen dat lijdt aan gehoorschade. Farmaceuten en start-ups werken aan een oplossing voor dit probleem. Niet met implantaten of gehoorapparaten, maar met medicatie, schrijft TechCrunch.

Onze oren liggen onder vuur. Of het nu komt door onverstandig gebruik van koptelefoons of door stedelijk lawaai, steeds meer mensen lopen gehoorschade op. In de VS heeft 1 op de 8 mensen boven de twaalf jaar gehoorbeschadiging in beide oren en bij mensen van vijfenzestig jaar en ouder heeft zelfs 1 op de 3 gehoorverlies. Ook in Nederland lopen steeds meer mensen op steeds jongere leeftijd gehoorschade op.

Gehoorapparaten of implantaten werken in veel gevallen niet en voor veel mensen zijn ze ook domweg te duur. Beursgenoteerde bedrijven als Otonomy of Auris Medical zijn daarom druk bezig met de ontwikkeling van medicijnen gebaseerd op genetica en celprofilering. Daarnaast haalde een start-up als Decibel Therapeutics uit Boston in 2015 52 miljoen dollar op om te kunnen starten en recentelijk is die investering substantieel verhoogd met een onbekend bedrag.

Decibel is onder meer bezig met de ontwikkeling van medicijnen die de haarcellen in het binnenoor moeten herstellen. Concurrent Frequency Therapeutics, dat onlangs 32 miljoen dollar ophaalde, richt zich juist meer op het creëren van nieuwe cellen in het binnenoor door toediening van medicatie.

De resultaten laten vooralsnog te wensen over, maar de race gaat door aldus TechCrunch. Niet zo verwonderlijk, want de verwachting dat in 2050 zo’n 66 procent van de wereldbevolking in steden zal wonen, maakt de toekomstige markt bijzonder verleidelijk voor producenten en investeerders.

Foto: Ky

Plaats een reactie