Deze kaart toont waar en hoe het klimaat gaat veranderen

Fast Company  |  3 April 2018 - 07:30 3 Apr - 07:30

Twee geografen hebben een kaart gemaakt, ClimateEx (Climate Explorer) geheten, die laat zien hoe het weer over vijftig jaar zal zijn op allerlei plekken op aarde. Waar wil je wezen en waar moet je wegwezen?

Stel, je vindt het weer lekker op de plek waar je woont, maar je vraagt je af of dat door klimaatverandering over vijftig jaar nog zo is. En waar zou je dan moeten gaan wonen om hetzelfde weer te ervaren? De Climate Ex-kaart toont de klimatologische overeenkomsten tussen verschillende plaatsen, evenals de verwachte klimaatveranderingen voor die plaatsen in de loop van de tijd.

‘Als je weet dat een plek ergens goed voor is en dat het klimaat daar belangrijk voor is, zoals het maken van wijn, dan kun je met deze kaart vergelijkbare klimatologische plaatsen zoeken,’ zegt Tomasz Stepinski, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Cincinnati. Stepinski ontwikkelde de kaart samen met Pawel Netzel, een onderzoeker uit Polen.

De kaart toont meer dan een miljoen plaatsen op een vierhoekig kilometerrooster en brengt de uitgebreide klimaatgegevens uit de openbare database van WorldClim samen. Je kunt zoeken naar klimaatovereenkomsten op basis van historische gegevens, maar je kunt ook vooruitkijken tot 2070.

De grootste verschillen zullen optreden in plaatsen als Groenland, dat tegen 2070 warmer en natter zal worden, en Nicaragua, dat warmer en droger zal worden. Ook in het noordelijke deel van Zuid-Amerika, Alaska, Zuidoost-Azië en Indonesië zal het klimaat aanmerkelijk veranderen. Op bovenstaande kaart zijn de grootste veranderingen tussen 2000 en 2070 aangegeven in bruin.

De interactieve kaart van Stepinski en Netzel vind je hier.

Plaats een reactie