Oud brood

South China Morning Post  | 19 July 2018 - 07:3019 Jul - 07:30

Bij opgravingen in het noordoosten van Jordanië zijn in een stenen oven de verkoolde resten gevonden van brood dat ongeveer 14.500 jaar geleden werd gebakken. Verrassend, want dat is duizenden jaren voordat de landbouw tot ontwikkeling kwam.

Het platte, waarschijnlijk ongedesemde brood lijkt op een pitabroodje en was gemaakt van wilde granen zoals gerst, eenkoren of haver, en de knollen van een papyrussoort die tot meel waren gemalen.

Het brood is gemaakt door Natufiërs, jagers-verzamelaars in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, die al leefden in permanente nederzettingen voordat de landbouw ontstond. De Natufiërs hadden een op vlees en planten gebaseerd dieet en bereidden hun voedsel in ronde open haarden van platte basaltstenen met een diameter van ongeveer een meter, die zich in het midden van de hutten bevonden.

‘De aanwezigheid van brood op een locatie van deze leeftijd is uitzonderlijk’, zegt Amaia Arranz-Otaegui, onderzoeker van de Universiteit van Kopenhagen in archeobotanie en hoofdauteur van het onderzoek dat is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences .

Volgens Arranz-Otaegui werd de oorsprong van brood tot nu toe geassocieerd met vroege boerenbedrijven die granen en peulvruchten verbouwden. Het vorige oudste bewijs van brood komt van een 9100 jaar oude opgraving in Turkije.

‘We moeten nu onderzoeken of er een verband bestaat tussen de broodproductie en de oorsprong van de landbouw,’ aldus Arranz-Otaegui. ‘Het is mogelijk dat brood een stimulans is geweest voor mensen om met plantenteelt en landbouw te beginnen.’

De onderzoekers zijn erin geslaagd om meel te maken van het soort knollen dat in het prehistorische recept werd gebruikt en proberen nu om het brood na te maken. ‘De smaak van de knollen is behoorlijk zanderig en zout. Maar ook een beetje zoet’, volgens Arranz-Otaegui.

Foto: Alexis Pantos

Plaats een reactie