Intelligente kraaien als vuilophalers

AFP  | 21 August 2018 - 07:3021 Aug - 07:30

Kraaien worden vaak geprezen om hun intelligentie. Een pretpark in Frankrijk denkt daar zijn voordeel mee te kunnen doen want het zet kraaien in om afval te verzamelen.

Om afval in te zamelen heeft Nicolas de Villiers, hoofd van het historische themapark Puy du Fou in de Franse regio Vendée, een groepje van zes roeken ingezet. De roek (Corvus Frugilegus) behoort tot de kraaienfamilie en is volgens de Villiers bekend als ‘uitzonderlijk slim’. ‘Ze communiceren graag met mensen en bouwen een relatie met hen op door spel.’

De roeken zijn getraind om kleine stukjes vuilnis en sigarettenpeuken te verzamelen en in een speciale doos te doen. Elke keer dat ze een stuk afval deponeren, geeft de doos ze een beetje vogelvoer.

‘Het doel is niet alleen om op te ruimen, want de bezoekers hier houden de boel over het algemeen behoorlijk schoon,’ aldus de Villiers, ‘maar we willen laten zien dat de natuur ons kan leren te zorgen voor het milieu.’

Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw hoe slim deze vogels zijn. Een studie van de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Auckland heeft uitgewezen dat Nieuw-Caledonische kraaien basisgereedschappen, zoals stokken met weerhaakjes gemaakt van plantenbladeren, uit het geheugen kunnen ontwerpen, net als mensen. Dergelijke ‘werktuigkennis’ dragen ze ook over op andere roeken.

Ze kunnen overigens ook gemeen zijn: wetenschappers ontdekten onlangs dat kraaien de pik hebben op raven, een ander lid van de kraaienfamilie. Van bijna tweeduizend gemelde waarnemingen van gevechten met raven waren kraaien bijna altijd de aanstichter. In ongeveer 70 procent van de gevallen ging het zelfs om een gegroepeerde aanval op de raven.

Foto: Wikipedia

Plaats een reactie

AFP