# 147 | Dossier Biohacking

360 | Amsterdam  |  6 oktober 2018 - 17:02 6 okt - 17:02

Wat kan? Wat mag?

Sinds kort kunnen wetenschappers met de crispr/Cas9-techniek specifieke stukjes uit genen van planten, dieren en mensen knippen en vervangen.

Een godsgeschenk, schrijft Kristel Kleijer in haar boekje DNA-bewerking. Knippen en plakken met 
crispr/Cas9 (een uitgave van de Nederlandse New Scientist). Een genetische ziekte kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een subtiel foutje in de dna-code.

crispr/Cas9 kan exact de subtiele afwijking traceren die de ziekte veroorzaakt.
De techniek brengt dus veel voordelen met zich mee. In theorie 
kan crispr/Cas9 doodzieke baby’s genezen of ervoor zorgen dat er geen enkele baby met een genetische afwijking wordt geboren. Daar zit hem nou net het grijze gebied vol ethische vraagstukken. Niet alleen omdat misbruik op de loer ligt, maar vooral omdat we door ons dna te veranderen de bouwtekening van onze identiteit wijzigen.

Kleijer schrijft: ‘Het is denkbaar dat we binnen korte tijd naast ons eigen dna ook de bouwtekening van ongeboren kinderen kunnen aanpassen. Hier kunnen we de naarste ziekten mee voorkomen. Maar mogelijk kunnen we ook een beetje knutselen aan eigenschappen die niet van wezenlijk belang zijn. Misschien kunnen we de intelligentie van een kind wel een beetje opkrikken of zorgen voor een volle bos haar. Wat kan? Wat mag? Wat willen we? En vooral: waar moeten we over nadenken voordat we verder gaan met het ontwikkelen of zelfs het toepassen van de techniek?’

» Lees het Bio-hackingdossier

» Lees op Blendle (gratis voor leden)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie