Toename van gevaarlijke stoffen in Bajkalmeer

360 | Amsterdam  | 11 April 2019 - 16:0011 Apr - 16:00

Russische milieuactivisten protesteren in Siberië, omdat de autoriteiten de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die in het Baikalmeer mag worden gedumpt, willen verhogen.

Volgens Aleksandr Kolotov, hoofd van milieuorganisatie Rivers Without Borders, overstijgen de nieuwe voorstellen van de autoriteiten meerdere malen de hoeveelheid giftige stoffen die het meer kan verdragen. De hoeveelheden nitraat en synthetische stoffen zullen met de voorgenomen nieuwe regelgeving respectievelijk met 14 en 10 keer toenemen en de hoeveelheid olieproducten in afvalwater dat in het meer terechtkomt, zal 1,8 keer zo hoog worden, aldus Kolotov.

Het Baikalmeer is in meerdere opzichten bijzonder. Het bevat ruim 20 procent van ’s werelds zoet oppervlaktewater en is daarmee het grootste zoetwaterreservoir op aarde. Met een diepste punt van 1637 meter en een gemiddelde diepte van 758 meter is het ’s werelds diepste zoetwatermeer en met 25 miljoen jaar is het ook het oudste. Het meer werd in 1996 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Van de meer dan drieduizend plant- en diersoorten in het meer komt ongeveer 80 procent uitsluitend voor in het Baikal-ecosysteem.

Al meerdere keren kwamen milieuactivisten succesvol in verzet tegen de voorgenomen aanleg van dammen en de vestiging van vervuilende industrie. Zo bevroor de Wereldbank in 2017, onder druk van milieuactivisten, haar aanbestedingsproces voor de bouw van een waterkrachtcentrale aan de rivier de Selenga, die in het meer uitloopt. Critici waarschuwden toen dat het project zou leiden tot het uitsterven van endemische plant- en diersoorten. Nu eisen ze onder meer een permanent verbod op de bouw van een Chinese bottelarij, die eerder deze maand al werd stopgezet nadat inspecteurs overtredingen hadden ontdekt.

(Radio Free Europe, Praag)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie