De kleur van geld

Neue Zürcher Zeitung / 360  |  8 November 2019 - 10:00 8 Nov - 10:00

Het Zwitserse bedrijf SICPA is al meer dan zeventig jaar de leverancier van veiligheidsinkt voor het merendeel van de bankbiljetten in de wereld. Werk genoeg. De productie van geld groeit nog steeds met 4 procent per jaar.

In het westen van Zwitserland kleurt een nagenoeg onbekend bedrijf de bankbiljetten van deze wereld. Naar aanleiding van de afsluiting van de negende Zwitserse bankbiljettenserie gunt de wereldmarktleider op het gebied van veiligheidskleuren ons een kijkje achter de schermen.

Wat zit er verborgen achter die muren? Een commandocentrale van het leger, de goudvoorraden van de Zwitserse republiek, of is het soms een gevangenis voor zware criminelen? Dat soort vragen komt boven bij wie het Zwitserse productiebedrijf van SICPA binnen wil en zich daarvoor aan strenge veiligheidsmaatregelen moet onderwerpen. Het antwoord klinkt op het eerste gezicht niet echt spectaculair. Want op het fabrieksterrein in Chavornay (kanton Vaud) wordt alleen kleur gemaakt. Waarom dan die hoge hekken, de vele veiligheidssluizen en de bescheiden, zo niet volledig afwezige bedrijfscommunicatie? Nou, hier wordt niet zomaar kleur gemaakt, maar de kleur van geld.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie

© Unsplash