Malala en Vodafone willen analfabetisme bestrijden met mobiele telefoons

Wired  |  4 March 2014 - 08:45 4 Mar - 08:45

Toegang tot een mobiele telefoon en het web is toegang tot kennis en informatie.

Wereldwijd zijn er ruim een half miljard vrouwen en meisjes die niet kunnen lezen en schrijven. In Egypte is bijvoorbeeld 35 procent van de vrouwen en meisjes analfabeet. Malala Yousafzai, het meisje dat door de Taliban werd aangevallen omdat ze zich inzette voor onderwijs aan meisjes, en Vodafone hebben de handen ineen geslagen om analfabetisme door middel van mobiele telefoons te bestrijden.

Vrouwen die een mobiele telefoon en toegang tot internet hebben, hebben toegang tot alle kennis van de wereld en kunnen ook in hun eigen omgeving mensen bereiken, als ze bijvoorbeeld mishandeld worden. Volgens een onderzoek van Vodafone zijn er in ontwikkelingslanden, waar doorgaans veel gebruik wordt gemaakt van gsm’s en mobiele internettoegang, veel minder vrouwen dan mannen die over een mobiele telefoon beschikken.

In Egypte sponsort Vodafone een alfabetiseringsprogramma dat Kennis is macht heet. Via lessen en klaslokalen en online learning via gsm’s leren deelnemers lezen en schrijven en kunnen ze nog meer onderwijs volgen. Inmiddels hebben meer dan 94.000 Egyptenaren een Kennis is macht-cursus voltooid. 60 procent van de deelnemers die de cursus voltooit is vrouw.

(Foto van Chris Goldberg)

Plaats een reactie