European Press Prize: De Nederlandse genomineerden

360 Magazine  | 14 april 2017 - 16:0014 apr - 16:00

Dit jaar werden maar liefst drie landgenoten genomineerd voor de European Press Prize. Dit zijn zij, van links naar rechts:

Sinan Çankaya (De Correspondent)
Sinan Çankaya (1982), genomineerd voor The Commentator Award 2017 op basis van zijn column ‘Microrevoluties in alledaags racisme’ voor De Correspondent, studeerde culturele antropologie in Utrecht, rondde dat af met een master in conflictoplossing aan de University of Bradford en promoveerde in 2011 in Tilburg op een onderzoek naar het in- en uitsluitingsproces van Turks-, Marokkaans- en Surinaams-Nederlandse politieagenten. Hij is nu verbonden aan de Adviesraad Diversiteit en Integratie van de gemeente Amsterdam. Çankaya heeft een aantal boeken op zijn naam staan, waaronder De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie (Boom/Lemma 2012) over etnisch profileren.

Caroline de Gruyter (NRC)
Caroline de Gruyter (1963), genomineerd voor The Commentator Award 2017 op basis van haar columns ‘In Europa’ in NRC-Handelsblad, studeerde Nederlands in Utrecht en werkt sinds 1990 in de journalistiek, onder meer als buitenlandredacteur van Elsevier en vervolgens als correspondent van NRC-Handelsblad in het Midden-Oosten (standplaats Gaza), in Brussel, in Genève, opnieuw in Brussel en sinds 2013 in Wenen. In dat jaar ook kreeg zij voor haar werk in Brussel de Anne Vondelingprijs voor politieke verslaggeving. In 2006 publiceerde ze het boek De Europeanen. Leven en werken in de hoofdstad van Europa (De Bezige Bij). Haar jongste boek, Zwitserlevens – de nieuwe politieke realiteit in Europa, verscheen vorig jaar bij Athenaeum.

Christiaan Triebert (Bellingcat)
Christiaan Triebert (1991), genomineerd voor The Innovation Award 2017 op basis van zijn artikel ‘The Turkish Coup through the Eyes of its Plotters’ voor het Britse onderzoekscollectief Bellingcat, studeerde internationale betrekkingen en vervolgens wetenschapsfilosofie in Groningen en rondde begin dit jaar zijn studie af aan de faculteit War Studies van King’s College in Londen. Daartoe verrichtte hij veldwerk in Syrië, Irak en Oekraïne, in dat laatste land onder meer rond het neerhalen van Vlucht MH17. Hij is lid van Bellingcat en doet voor de journalistieke organisatie Airwars ook onderzoek naar burgerslachtoffers bij de luchtoorlogen boven Syrië, Irak en Libië.

Plaats een reactie

360 Magazine