Merde, een Canadese camembert wint!

The Local France  | 27 March 2018 - 07:3027 Mar - 07:30

Franse liefhebbers van ‘echte’ camembert beschouwen het als een klap in hun gezicht: een Canadese versie van het romige kaasje is tot beste van de wereld uitgeroepen.

‘Normandische Camembert onttroond door een kaas uit Quebec!’, was de kop vol ongeloof boven een artikel in de krant Paris-Normandie uit Noord-Frankrijk, de regio waar camembert oorspronkelijk vandaan komt.

Ook andere Franse media toonden hun afgrijzen over het nieuws dat L’Extra, geproduceerd in Saint-Hyacinthe in de buurt van Montreal, de eerste prijs had gewonnen in de categorie Camembert tijdens het Wereldkampioenschap Kaas.

Isigny Sainte-Mère, de camembert die Frankrijk had ingezonden, eindigde op een zeer bescheiden twaalfde plaats. In 2010 ging dit kaasje nog naar huis met de hoofdprijs in deze categorie.

Mogelijk biedt het wat troost dat Frankrijk wel de algemene hoofdprijs won op het evenement, dat werd gehouden in Wisconsin en dat wordt gezien als een van ’s werelds belangrijkste kaaswedstrijden.

Tot beste kaas ter wereld werd Esquirrou uitgeroepen. Deze kaas uit de Franse Pyreneeën, moet minimaal negentig dagen rijpen en heeft een kenmerkende smaak van geroosterde tarwe met nootachtige tonen.

Allemaal leuk en bijzonder, maar ondertussen konden de Franstalige Canadezen hun lol niet op over de overwinning van hun camembert uit Quebec: ‘Frankrijk beledigd door een kaas van hier’, kopte de Canadese krant Journal de Montréal tevreden na het evenement.

Plaats een reactie