Dit is de leeslijst van Bill Gates voor deze zomer

FastCompany  | 24 May 2018 - 07:3024 May - 07:30

Elk vakantieseizoen publiceert miljardair en filantroop Bill Gates een leeslijst van boeken met inspirerende concepten onder het mom van strandlectuur. Dit zijn de vijf boeken die hij aanbeveelt.

‘Toen ik deze lijst van vijf samenstelde, realiseerde ik me dat een aantal van mijn keuzes worstelen met grote vragen’, schrijft hij op zijn blog Gates Notes over de selectie van deze zomer. ‘Wat beweegt een genie? Waarom gebeuren er slechte dingen met goede mensen? Waar komt de mensheid vandaan en waar gaan we naartoe?’

De boeken van zijn lijst lijken deze vragen in volgorde te behandelen. Er is een biografie over Leonardo da Vinci, de memoires van een vrouw die vecht tegen kanker, een fictief verslag van een nacht in het leven van Abraham Lincoln verteld door geesten en een boek over het ontstaan en de ontwikkeling van het leven op aarde. Het vijfde boek heeft betrekking op hoe iedereen in staat is meer goed te doen voor de wereld.

Leonardo da Vinci – Walter Isaacson
Een van ’s werelds meest gerespecteerde schilders en denkers was grotendeels autodidact. Hij liet de technologische beperkingen van 500 jaar geleden zijn vermoedens over hoe de wereld om hem heen zou kunnen werken niet in de weg staan. ‘Als hij iets wilde begrijpen – of het nu de bloedsomloop door het hart was of de vorm van de tong van een specht – bestudeerde hij het nauwlettend, noteerde zijn gedachten en probeerde het dan te ontrafelen’, schrijft Gates. En nieuwsgierigheid is, vooral in het online tijdperk, mogelijk waardevoller dan ooit.

Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved – Kate Bowler
Als Bowler, professor aan Duke Divinity School, wordt gediagnosticeerd met vergevorderde darmkanker, wil ze begrijpen waarom dat is gebeurd. Is het een karaktertest? ‘Sommige waarom-vragen kunnen niet bevredigend worden beantwoord met feiten’, zegt Gates, die het boek beschouwt als een uitleg van het gevaar van te veel oorzaak-en-gevolg-denken.

Lincoln in the Bardo – George Saunders
Deze roman heeft een uitgangspunt dat net zo onconventioneel is als de stijl. Het verhaal speelt zich af tijdens één nacht, kort nadat de Amerikaanse burgeroorlog is begonnen, als president Abraham Lincoln het graf van zijn onlangs overleden 11-jarige zoon bezoekt. Als plotseling geesten verschijnen, ontvouwt het verhaal zich als een script met dialogen. Gates: ‘De president krijgt inzicht in het verdriet dat hij bij andere gezinnen creëert door hun zonen naar het slagveld te sturen om te sterven. Hij moet een keuze maken. Moet de oorlog doorgaan? Zo ja, hoe kunnen we ervoor zorgen dat het eindresultaat de kosten van dergelijk lijden rechtvaardigt?’

Origin Story: A Big History of Everything – David Christian
De historicus David Christian heeft het vermogen om de complexiteit van de wereldgeschiedenis toegankelijk te maken: zijn TED-talk uit 2011 is dan ook meer dan 8 miljoen keer bekeken.
Dit boek gaat door op dat succes. Gates legt uit dat Christian zich concentreert op ‘drempel’-momenten van verandering, zoals de fysica en chemie van de oerknal, of de biologische en antropologische kenmerken van de ontwikkeling van eencellige organismen tot iets dat steeds herkenbaarder wordt. Gates ondersteunde de totstandkoming van Christian’s gratis online cursus voor leraren en andere geïnteresseerden die geïnspireerd raakten.

Factfulness – Hans Rosling, Ola Rosling en Anna Rosling Ronnlund.
Gates heeft dit boek al eerder geprezen in een recensie, waarin hij aangeeft waarom het zo stimulerend is voor potentiële omdenkers. ‘Het grootste deel van het boek is gewijd aan tien neigingen die ervoor zorgen dat we de wereld niet feitelijk kunnen zien,’ voegde Gates er toen aan toe. ‘Deze variëren van het angstinstinct (we besteden meer aandacht aan enge dingen) aan het instinct van grootte (op zichzelf staande cijfers zien er vaak indrukwekkender uit dan ze in werkelijkheid zijn), tot het instinct van de kloof (de meeste mensen bevinden zich tussen twee uitersten). Met elk ervan geeft Rosling praktisch advies voor het overwinnen van onze aangeboren vooroordelen’.

En dat is een klassiek punt van Gates: het leven is echt aan het verbeteren voor veel mensen over de hele wereld. Maar er is meer verbeeldingskracht, inspiratie en toewijding nodig om op deze weg verder te gaan.

Foto: Gates Notes

Plaats een reactie