Hoe klinkt een Rafaël?

360 | Amsterdam  | 28 December 2018 - 14:0028 Dec - 14:00

Gerecenseerd | Kranidiotis zet schilderijen om in muziek

De Griekse kunstenaar Yiannis Kranidiotis studeerde natuurkunde, maar raakte vooral dankzij een lasercursus gefascineerd door de interactie tussen licht en geluid. Een paar jaar geleden begon hij een experimenteel project: schilderijen omzetten 
in geluid. Op The Creators Project legt hij het principe kort uit: kleur en geluid hebben enkele overeenkomstige eigenschappen, zoals frequentie, golflengte en amplitude (volume). Rood is bijvoorbeeld een warmere kleur die met hogere frequenties wordt geassocieerd (tot 800 Hz), terwijl blauw kouder is en lagere frequenties oproept (vanaf 50 Hz).

Eerder liet hij horen hoe werk van onder anderen Rafaël, Caravaggio, Van Gogh en Pollock klonk (voorbeelden zijn op Vimeo te vinden). Voor de tentoonstelling Ichographs Van Loon, die 12 december opende in BOZAR, maakte hij een soundscape voor schilderijen van de barokschilder Theodoor van Loon. Door oude meesters te kiezen, schrijft Vice, wordt het contrast tussen de klassieke esthetiek en digitale transformatie vergroot. Hyperallergic vindt de creaties weinig met muziek te maken hebben, maar beschouwt ze wel als een ‘intrigerende, onverwachte begeleiding’ bij de bekende doeken. ‘Als het Louvre zijn “composities” op van die kleine audiotourapparaten zou plaatsen, zou ik er misschien wel een gebruiken.’ Een lezeres van de site Gizmodo oppert in een commentaar de mogelijkheid de techniek te gebruiken om blinden een kunstbeleving te bieden.

Tot 13 januari, BOZAR, Brussel

» Lees meer Gerecenseerd

Plaats een reactie