Bratwurst eten in 
een concentratiekamp

360 | Amsterdam  | 15 februari 2019 - 14:0715 feb - 14:07

Wereldnieuws | De voorgenomen verhuizing van het Deutsches Bratwurstmuseum van Holzhausen naar Mühlhausen heeft in de deelstaat Noordrijn-Westfalen tot grote irritatie geleid.

In de Hitlertijd was op het terrein in Mühlhausen een ‘Aussenlager’ (een buitenkamp) van het concentratiekamp Buchenwald gevestigd. De privé-investeerder van het Bratwurstmuseum was daar naar eigen zeggen niet van op de hoogte, en het gemeentebestuur van Mühlhausen zegt dat het ‘de situatie verkeerd ingeschat’ heeft. De gemeenteraad ging onlangs met grote meerderheid akkoord met de vestiging van het museum.

In Mühlhausen werden tussen september 1944 en februari 1945 zevenhonderd Joodse vrouwen, voornamelijk uit Hongarije en Polen, gevangengehouden. Zij waren te werk gesteld in een wapenfabriek drie kilometer verderop. Het terrein van het kamp was tot voor kort in handen van de Duitse staat. Op een persconferentie over de verhuizing van het Bratwurstmuseum werd aangevoerd dat er in het kamp destijds ‘alleen maar werd geslapen’.

De vereniging Freunde der Thüringer Bratwurst blijft erbij dat de uitgekozen plek ‘een ideale vestigingsplaats’ is voor het museum. Er is ook veel meer ruimte dan in het huidige pand. Zo zou er plek zijn voor het demonstreren van de bereiding van goede braadworst en voor overnachtingsmogelijkheden.

In Buchenwald kwamen naar schatting 56 duizend mensen om het leven. Ze werden gedood of stierven door voedselgebrek en kou. De gevangenen waren Joden, Roma, politieke tegenstanders van het naziregime, homoseksuelen en Russische krijgsgevangenen.

(Neue Westfälische, Berlin / Hamburg)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie